User Registration

or Cancel
Ora: 5:07

Ministerul Mediului promite rezolvarea problemelor ecologice Featured

Proiecte de zeci de milioane de euro, modificarea legislației de mediu, transformarea ecologiei în prioritate națională: toate acestea sunt principiile care stau la baza activității ministrului mediului Valeriu Munteanu.

Aflat într-o vizită de lucru la Anenii Noi, ministrul, locuitor al satului Floreni, a promis implicare personală în soluționarea principalelor probleme ecologice ale raionului: poluarea râului Bâc, managementul deșeurilor și amenajarea unor gunoiști autorizate, reglementarea regimului bazinelor acvatice, protecția pădurilor și multe altele.

 Domnia sa a anunțat că ministerul pe care îl conduce și primăria capitalei vor demara în scurt timp câteva proiecte finanțate de guvernul României și BERD/BEI, în vederea curățării albiei râului Bâc și amenajării zonei riverane. Proiectul va începe în zona raionului Strășeni, însă prioritare vor fi tronsoanele care traversează capitala și raionul Anenii Noi, unde vor avea loc lucrări importante, inclusiv construcția unei noi stații de epurare a apei la Chișinău. Potrivit domniei sale, până în 2020, râul Bâc ar trebuie să devină curat.

Ministrul a solicitat inspecției ecologice raionale să intervină prompt în ceea ce privește interzicerea irigării din Bâc a terenurilor agricole.

O altă problemă care necesită rezolvare este cea a gestionării deșeurilor. În acest sens, raionul nostru, alături de municipiul Chișinău și alte câteva raioane, va intra în una din regiunile în care va fi implementat un sistem complex de management a deșeurilor, cu amenajarea unei gunoiști europene (cel mai probabil în raionul Criuleni unde, potrivi domniei sale, a fost identificată o locație mai potrivită decât cea de la Crețoaia).

S-a vorbit și despre regimul juridic al bazinelor acvatice din raion. Mulți primari s-au plâns de faptul că unele iazuri sunt de facto în proprietatea privată a unor întreprinderi, care dețin din anii 90 digurile care delimitează bazinele, iar administrațiile locale nu pot interveni în nici un fel în gestionarea acestor bazine acvatice, care, de jure, le aparțin, însă de care nu pot să se folosească și nici să încaseze plăți de arendă de la respectivii agenți economici anume din cauza priorității proprietății asupra digurilor asupra proprietății asupra terenurilor de sub ape.

Octavian Zelinski

O emisiune complexă la acest subiect poate fi audiată la Radio Temp 104.4 și online la adevarul.pro

Last modified on Wednesday, 19 April 2017 16:32
Rate this item
(0 votes)
Read 444 times
Super User

Fusce tristique ligula nec massa mollis commodo. In at velit mi, nec tempus dui. Sed eleifend tortor eget mauris laoreet semper. Aliquam et turpis vel sapien tincidunt imperdiet. Cras dapibus dui leo, a ultricies dolorgula.

Website: www.leotheme.com

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Preşedintele Raionului Anenii Noi

                                                                              

Raionul Anenii Noi este o unitate administrativ-teritorială situată în centrul Republicii Moldova. 

    “Au trecut 74 de ani din ziua formării, iar prezentul aduce cu sine transformări majore. Fiecare cetăţean îşi ,realizează potenţialul său în serviciul societăţii şi are rolul său în dezvoltarea raionului“ 

     Ne mîndrim cu unele întreprinderi economice unicat vestite în republica noastră cum ar fi SA„Romadon", SRL „Meteor", SA„Cariera Cobusca", cu obiective din industria alimentară, viticultură şi vinifi-caţie SA„Agrovin Bulboaca", CAP „Basarabia", SA „Dionysos Me-reni",  un loc deosebit îl ocupă UNIVER-SALCOOP Anenii Noi şi  SRL „Din-Vest". În arealul ştiinţific republican un loc onorabil îl ocupă Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii şi Medicină Veterinară „Tevit" din s. Maximovca. Raionul este cunoscut în republică, prin tezaurul său istorico-cultural şi anume monumentul lui Ştefan cel Mare, complexul memorial „Cap de pod Şerpeni", ansamblul de dansuri populare „Strămoşească".

    La originea succeselor obţinute totdeauna s-a aflat administraţia publică locală prin reprezentanţii săi aleşi de populaţie, care fac tot posibilul, ca raionul Anenii Noi să devină mai atractiv sub aspect investiţional.

  Cu înalta consideraţiune Barbăroşie Alexandru preşedintele raionului Anenii Noi.

Calendar

« January 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Publicitate socială

showshowshowshow

Link-uri oficiale

 

 

Default Theme
Layout Direction
Body
Background Color [r]
Text color [r]
Top
Top Background Image
Background Color [r]
Text color [r]
Bottom
Bottom Background Image
Background Color [r]
Text color [r]