User Registration

or Cancel
Ora: 3:10

Mereni - capitala folclorului autentic (plus video) Featured

Pentru o zi satul Mereni din raionul Anenii Noi a devenit o adevărată capitală a folclorului românesc. Pe scena casei de cultură din localitate s-au perindat 18 ansambluri folclorice din România şi Republica Moldova, dar şi solişti din ambele state, predominant tineri, şi-au dat întâlnire la Mereni pentru a prezenta tradiţiile specifice regiunilor din care vin.

 România a fost reprezentată de 4 ansambluri folclorice din 3 judeţe (Alba, Olt, Botoşani) şi solişti (din Neamţ şi Iaşi), iar Republica Moldova - de 14 colective, inclusiv fanfare, din Mereni - Anenii Noi, Criuleni, Floreşti, Străşeni, Ialoveni, Cahul, Cantemir şi Chişinău.

Cei circa 350 de artişti au organizat la Mereni şi o paradă a portului popular, cu drapele ale Republicii Moldova şi Uniunii Europene, cu un tricolor gigant de 10 metri, animaţi de ideea păstrării şi valorificării folclorului autentic de pe ambele maluri ale Prutului, folclorul fiind valoarea cea mai de preţ, de fapt, unica care ne-a mai rămas, dar şi o carte de vizită pe calea integrării în familia europeană.

Gala folclorului autentic a avut şi câteva secţiuni în cadrul cărora au evoluat artiştii, acompaniaţi exclusiv de tarafuri cu muzică vie, aşa cum se cuvine în cadrul unei activităţi folclorice autentice. Au fost prezentate şi scene de teatru popular, reprezentând obiceiurile tradiţionale ale poporului nostru.

Vom remarca evoluţia deosebită a ansamblului de cântece şi dansuri „Doina Costeştilor”  din judeţul Botoşani, care s-a învrednicit de titlul de laureat al activităţii folclorice. Fiecare participant a beneficiat de diplome de participare din partea serviciului tineret şi sport, iar colectivele – de diplome din partea primăriei Mereni.

Ţinem să menţionăm că două dintre ansamblurile din România - „Doina Costeştilor”  din judeţul Botoşani şi „Olteţul” din judeţul Olt, au avut cu o zi înainte concerte în Şerpeni şi, respectiv, în Geamăna, cu prilejul Hramurilor localităţilor. Primarii ambilor sate au apreciat înalt evoluţia colectivelor folclorice de tineret din România, care au prezentat în scenă doar folclor autentic de o înaltă ţinută.

Activitatea folclorică, numită „Se-ntâlneşte dor cu dor”, ajunsă la a treia ediţie, a fost organizată de asociaţia de cultură ASTRA, de serviciul tineret şi sport al consiliul raional Anenii noi şi de primăriile Mereni, Geamăna şi Şerpeni. Scopul activităţii a fost de a promova păstrarea şi valorificarea folclorului şi tradiţiile, în primul rând printre tineri.

Această activitate a dat start Săptămânii Europei în raion, în cadrul căreia, serviciul tineret şi sport, cu susţinerea Ministerului de Externe, va desfăşura o campanie de promovare a Uniunii Europene în 6 instituţii de învăţământ din raion.

Sincere mulţumiri pentru implicare şi suflet domnului Alexandru Barbăroşie, preşedinte al raionului, doamnelor Natalia Procopii-Scobioală, vicepreşedinte al raionului şi Areta Moşu, preşedinte al asociaţiei ASTRA din Iaşi, precum şi administraţiilor publice locale şi colectivelor caselor de cultură din aceste 3 localităţi.

Octavian Zelinski, adevarul.pro

 

Rate this item
(0 votes)
Read 568 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Preşedintele Raionului Anenii Noi

Raionul Anenii Noi este o unitate administrativ-teritorială, situată în centrul Republicii Moldova.

Populația raionului Anenii Noi, conform datelor recensământului populației din 2014, era de 78.996 persoane, dintre care 8.100 reprezentau populație urbană și 70.896 populație rurală. În componența raionului Anenii Noi intră 45 de localități.

Ne mîndrim cu unele întreprinderi economice unicat vestite în republica noastră cum ar fi SRL Floreni, SRL Salamer Com, SRL ”Golden Piglet”, SRL Aviselect,  SRL „Meteor", SA „Cariera Cobusca", cu obiective din industria alimentară, viticultură şi vinificaţie  SRL CASTEL MIMI, CAP „Basarabia", SRL „Carlevana Winery",  un loc deosebit îl ocupă UNIVERSALCOOP Anenii Noi şi  SRL „Din Vest". În arealul ştiinţific republican un loc onorabil îl ocupă Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii şi Medicină Veterinară „Tevit" din s. Maximovca. Raionul este cunoscut în republică, prin tezaurul său istorico-cultural şi anume monumentul lui Ştefan cel Mare, complexul memorial „Cap de pod Şerpeni", ansamblul de dansuri populare „Strămoşeasca".

La originea succeselor obţinute întotdeauna s-a aflat administraţia publică locală, prin reprezentanţii săi aleşi de populaţie, care fac tot posibilul ca raionul Anenii Noi să devină mai atractiv sub aspect investiţional.

Cu înaltă consideraţiune,

ION VICOL,

preşedintele raionului Anenii Noi

 

Calendar

« August 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Publicitate socială

showshowshowshow

Link-uri oficiale

 

 

Default Theme
Layout Direction
Body
Background Color [r]
Text color [r]
Top
Top Background Image
Background Color [r]
Text color [r]
Bottom
Bottom Background Image
Background Color [r]
Text color [r]