User Registration

or Cancel
Ora: 12:08

Oare ce se-ntâmplă la biblioteca publică Chirca? Featured

De la finele anului 2014 la Biblioteca Publică din Chirca s-au desfăşurat un șir de evenimente. În timp ce Programul Novateca a pășit pragul bibliotecii, ea a început să se transforme într-un centru comunitar activ. Misiunea bibliotecii este de a asigura acces liber și gratuit la informație, lectură și documentare; de a presta servicii de diverse activități și de a călăuzi beneficiarii în căutarea informației necesare. Programul Novateca sensibilizează bibliotecile pubice incluse în program să lanseze diferite activități și servicii: fiecare locuitor să aibă acces gratuit la Internet, servicii online, instruiri și seminare tematice (IT, limbi străine, sănătate, agricultură etc.), activități educative pentru copii și multe alte inițiative comunitare. Deci, Biblioteca Publică din Chirca este și ea una din acele biblioteci, care a aderat la acest program de modernizare.

 În afară că biblioteca organizează și participă activ la diferite activități culturale locale, raionale sau republicane, ea oferă locuitorilor din sat diferite instruiri în domeniul IT, începând din anul 2015. În anul 2015 a început să fie livrat un nou serviciu de bibliotecă – ,,Calculatorul pentru toţi”, pentru beneficiarii de orice vârstă pe grupe de interese care continuă până în prezent. Se petrec diferite instruiri, ținându-se cont de necesitățile locuitorilor din sat, fie ce ține de crearea unui cont pe rețelele de socializare, fie de elaborarea unui document în Programul Microsoft Word, ori fie de prelucrarea pozelor în Programul Microsoft Office, fie chiar de utilizarea începătoare a calculatorului etc.

Din anul 2016  se implementează încă două servicii noi de bibliotecă: ,,Joia poveştilor” pentru copiii din clasa întâi şi ,,Alfabetul cifrelor” pentru copiii din clasele V-VII. În cadrul serviciului „Joia poveștilor”, copiii din clasa întâi sunt familiarizați cu biografiile autorilor și cărțile acestora. Apoi vizionează câte un desen animat luat după o poveste scrisă de un anumit scriitor. Copiii ce participă la serviciul „Alfabetul cifrelor” au posibilitatea de a crea singuri câte o carte ce conține cifre de la 1 la 10, obiecte, păsări sau animale ce se primesc din fiecare cifră și poeziile, textele, curiozitățile scrise de ei acasă. După ce fiecare carte este finisată, este dăruită copiilor de 5-6 ani.

Biblioteca Publică din Chirca a aderat la Campania ,,Ne vedem la bibliotecă”  etapele I și  II lansate de Programul Novateca.  În luna aprilie a anului 2017 la incluziunea digitală a participat cu serviciul modern de bibliotecă „Calculatorul pentru toți”.  În urma instruirilor ce au fost livrate la bibliotecă, participanţii au căpătat diferite abilități și competențe de utilizare a tehnologiilor informaționale: navigare pe internet, lucru cu programul WORD, cu programul MS Office. Apoi  în luna mai, lună în care au fost invitate familiile la bibliotecă (mamele cu copiii), și-a văzut începutul SMB „În lumea poveștilor”. Mamele au avut posibilitatea să petreacă un timp minunat împreună cu copiii lor. Ele le-au citit copiilor câte o poveste și au vizionat câte un desen animat. În timp ce copiii vizionau desenul animat, mămicile au elaborat un poster pe tema: „Familia”.

Din luna iunie a educației non-formale pentru copii și tineri s-a pornit livrarea   SMB „EduJoc”. Participanții la sesiunile acestui serviciu petrec și până în prezent un timp liber cât mai eficient şi mai distractiv. Ei își dezvoltă atenția, gândirea, creativitatea, agerimea, memoria prin aplicarea diferitor jocuri educative care au fost câștigate în urma participării unui concurs lansat de Programul Novateca la finele anului 2015.

În toamna anului 2017 biblioteca a participat activ la replicarea a două servicii moderne de bibliotecă ce ține de serviciile electronice guvernamentale și „Tânărul foto-jurnalist de succes”. Din luna septembrie utilizatorii maturi ce dețin carduri bancare au beneficiat de SMB „e-govService” câteva luni la rând. Din luna octombrie s-au început pregătirile pentru un alt serviciu pentru adolescenții din clasa IX care a fost lansat din luna noiembrie SMB „Fotojurnalistul în devenire”. Acest serviciu are ca scop de a trezi interesul adolescenților din clasa IX față de profesia de jurnalist, căci poate cineva va urma pe această cale mai departe. Participanții la acest serviciu au învățat despre jurnalism, elaborarea unui interviu, arta fotografiei și utilizarea diferitor programe.

Din luna septembrie 2017, biblioteca a participat la un șir de instruiri la Biblioteca Publică Raională Anenii Noi din domeniul advocacy cu doamna Lidia Rusu, șef Serviciu Relații cu Publicul BPO „P. Ștefănucă” Ialoveni. Grație colaborării fructuoase dintre Biblioteca Publică Chirca și Administrația Publică Locală , s-a făcut la bibliotecă un mediu mai confortabil și relaxant. Astfel s-a renovat sistemul de iluminare, s-au procurat jaluzele, un convector și patru scaune moi pentru un lucru cât mai eficient cu beneficiarii bibliotecii.

Biblioteca Publică din Chirca a devenit o bibliotecă modernă prin modernizarea spațiului, mobilierului, a bibliotecarului care prestează servicii noi de bibliotecă pentru a atrage câți mai mulți utilizatori. Deci, fiecare locuitor din localitate poate să petreacă un timp cât mai util și interesant la bibliotecă.

Marina Negru, șefa Bibliotecii Publice Chirca

Last modified on Saturday, 03 February 2018 08:48
Rate this item
(0 votes)
Read 716 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Preşedintele Raionului Anenii Noi

Raionul Anenii Noi este o unitate administrativ-teritorială, situată în centrul Republicii Moldova.

Populația raionului Anenii Noi, conform datelor recensământului populației din 2014, era de 78.996 persoane, dintre care 8.100 reprezentau populație urbană și 70.896 populație rurală. În componența raionului Anenii Noi intră 45 de localități.

Ne mîndrim cu unele întreprinderi economice unicat vestite în republica noastră cum ar fi SRL ”Golden Piglet”, SA „Romadon", SRL „Meteor", SA „Cariera Cobusca", cu obiective din industria alimentară, viticultură şi vinificaţie SA „Agrovin Bulboaca", CASTEL MIMI, CAP „Basarabia", SA „Dionysos Mereni",  un loc deosebit îl ocupă UNIVERSALCOOP Anenii Noi şi  SRL „Din-Vest". În arealul ştiinţific republican un loc onorabil îl ocupă Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii şi Medicină Veterinară „Tevit" din s. Maximovca. Raionul este cunoscut în republică, prin tezaurul său istorico-cultural şi anume monumentul lui Ştefan cel Mare, complexul memorial „Cap de pod Şerpeni", ansamblul de dansuri populare „Strămoşeasca".

La originea succeselor obţinute întotdeauna s-a aflat administraţia publică locală, prin reprezentanţii săi aleşi de populaţie, care fac tot posibilul ca raionul Anenii Noi să devină mai atractiv sub aspect investiţional.

Cu înaltă consideraţiune Serghei Rapcea, preşedintele raionului Anenii Noi

Calendar

« November 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Publicitate socială

showshowshowshow

Link-uri oficiale

 

 

Default Theme
Layout Direction
Body
Background Color [r]
Text color [r]
Top
Top Background Image
Background Color [r]
Text color [r]
Bottom
Bottom Background Image
Background Color [r]
Text color [r]