User Registration

or Cancel
Ora: 5:22

Datini și obiceiuri la o șezătoare de iarnă Featured

Tradițiile strămoșilor  au fost readuse la viață. La data de 25 ianuarie locuitorii satului Chirca din raionul Anenii Noi s-au bucurat de un eveniment deosebit la care au participat elevii gimnaziului din localitate. Șezătoarea cu genericul  La mama acasă, organizată de administrația școlii, a adus bucurii și amintiri despre tradițiile frumoase ai neamului nostru.

 Într-o simplă zi geroasă, după sărbătorile de iarnă, eu, Andriana Nacu, profesoară de limba și literatura română, am hotărât să înscenez o șezătoare cu elevii claselor a V-IX-a. Cu efort și bună dispoziție am reușit împreună cu elevii să prezentăm pe scena școlii o mică parte a datinilor noastre uitate, întrucât acestea sunt valorile care ne reprezintă ca popor.

Evenimentul a fost dedicat păstrării tradițiilor și promovarea portului popular, sala fiind împodobită cu covoare tradiționale moldovenești. Elevii care au participat la șezătoare, îmbrăcați în haine naționale, au intonat cântece, au ghicit și au înscenat jocul prin care au tras cărțile pentru a afla norocul unei fete-gospodine, aceasta jucând rolul gazdei acestei șezători.

Scopul evenimentului a fost de a face atât copiii cât și maturii să nu uite de tradițiile sacre și de a aduce la cunoștința copiilor că aceste obiceiuri sunt frumoase și interesante. Sunt mândră de faptul că am reușit să aducem zâmbetele pe fețele celor care ne-au onorat cu prezența și de entuziasmul elevilor pentru ceea ce am reușit să realizăm împreună.

Inițial nu erau prea serioși în ceea ce aveam de gând să facem, întrucât spuneau că e prea greu și că e mult de lucru, plus că nu erau prea dornici de cântecele populare. Într-un final, spre marea fericire, am reușit să-i motivez la prima repetiție spunându-le cât de importante sunt aceste tradiții.

După ce evenimentul a luat sfârșit elevii erau foarte mulțumiți, întrucât așteaptă cu nerăbdare următoarea șezătoare, de altfel și spectatorii au rămas încântați de cele văzute.

Nu și în ultimul rând vreau să aduc mulțumirile mele căminului cultural din localitate pentru costumele populare, familiei Mihailov si profesorului de istorie din gimnaziu, Digori Vasile, pentru covoare, familiei Vatavu pentru pernele din casa mare, părinților care au gătit bucatele și multor altora. Fără ei nu aș fi reușit, deoarece e greu acum de găsit aceste meșteșuguri populare.

Nacu Andriana, prof. de limba și literatura română, I.P.G.Chirca

Last modified on Saturday, 03 February 2018 08:51
Rate this item
(0 votes)
Read 779 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Preşedintele Raionului Anenii Noi

Raionul Anenii Noi este o unitate administrativ-teritorială, situată în centrul Republicii Moldova.

Populația raionului Anenii Noi, conform datelor recensământului populației din 2014, era de 78.996 persoane, dintre care 8.100 reprezentau populație urbană și 70.896 populație rurală. În componența raionului Anenii Noi intră 45 de localități.

Ne mîndrim cu unele întreprinderi economice unicat vestite în republica noastră cum ar fi SRL Floreni, SRL Salamer Com, SRL ”Golden Piglet”, SRL Aviselect,  SRL „Meteor", SA „Cariera Cobusca", cu obiective din industria alimentară, viticultură şi vinificaţie  SRL CASTEL MIMI, CAP „Basarabia", SRL „Carlevana Winery",  un loc deosebit îl ocupă UNIVERSALCOOP Anenii Noi şi  SRL „Din Vest". În arealul ştiinţific republican un loc onorabil îl ocupă Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii şi Medicină Veterinară „Tevit" din s. Maximovca. Raionul este cunoscut în republică, prin tezaurul său istorico-cultural şi anume monumentul lui Ştefan cel Mare, complexul memorial „Cap de pod Şerpeni", ansamblul de dansuri populare „Strămoşeasca".

La originea succeselor obţinute întotdeauna s-a aflat administraţia publică locală, prin reprezentanţii săi aleşi de populaţie, care fac tot posibilul ca raionul Anenii Noi să devină mai atractiv sub aspect investiţional.

Cu înaltă consideraţiune,

ION VICOL,

preşedintele raionului Anenii Noi

 

Calendar

« May 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Publicitate socială

showshowshowshow

Link-uri oficiale

 

 

Default Theme
Layout Direction
Body
Background Color [r]
Text color [r]
Top
Top Background Image
Background Color [r]
Text color [r]
Bottom
Bottom Background Image
Background Color [r]
Text color [r]