User Registration

or Cancel
Ora: 3:58

Datini și obiceiuri la o șezătoare de iarnă Featured

Tradițiile strămoșilor  au fost readuse la viață. La data de 25 ianuarie locuitorii satului Chirca din raionul Anenii Noi s-au bucurat de un eveniment deosebit la care au participat elevii gimnaziului din localitate. Șezătoarea cu genericul  La mama acasă, organizată de administrația școlii, a adus bucurii și amintiri despre tradițiile frumoase ai neamului nostru.

 Într-o simplă zi geroasă, după sărbătorile de iarnă, eu, Andriana Nacu, profesoară de limba și literatura română, am hotărât să înscenez o șezătoare cu elevii claselor a V-IX-a. Cu efort și bună dispoziție am reușit împreună cu elevii să prezentăm pe scena școlii o mică parte a datinilor noastre uitate, întrucât acestea sunt valorile care ne reprezintă ca popor.

Evenimentul a fost dedicat păstrării tradițiilor și promovarea portului popular, sala fiind împodobită cu covoare tradiționale moldovenești. Elevii care au participat la șezătoare, îmbrăcați în haine naționale, au intonat cântece, au ghicit și au înscenat jocul prin care au tras cărțile pentru a afla norocul unei fete-gospodine, aceasta jucând rolul gazdei acestei șezători.

Scopul evenimentului a fost de a face atât copiii cât și maturii să nu uite de tradițiile sacre și de a aduce la cunoștința copiilor că aceste obiceiuri sunt frumoase și interesante. Sunt mândră de faptul că am reușit să aducem zâmbetele pe fețele celor care ne-au onorat cu prezența și de entuziasmul elevilor pentru ceea ce am reușit să realizăm împreună.

Inițial nu erau prea serioși în ceea ce aveam de gând să facem, întrucât spuneau că e prea greu și că e mult de lucru, plus că nu erau prea dornici de cântecele populare. Într-un final, spre marea fericire, am reușit să-i motivez la prima repetiție spunându-le cât de importante sunt aceste tradiții.

După ce evenimentul a luat sfârșit elevii erau foarte mulțumiți, întrucât așteaptă cu nerăbdare următoarea șezătoare, de altfel și spectatorii au rămas încântați de cele văzute.

Nu și în ultimul rând vreau să aduc mulțumirile mele căminului cultural din localitate pentru costumele populare, familiei Mihailov si profesorului de istorie din gimnaziu, Digori Vasile, pentru covoare, familiei Vatavu pentru pernele din casa mare, părinților care au gătit bucatele și multor altora. Fără ei nu aș fi reușit, deoarece e greu acum de găsit aceste meșteșuguri populare.

Nacu Andriana, prof. de limba și literatura română, I.P.G.Chirca

Last modified on Saturday, 03 February 2018 08:51
Rate this item
(0 votes)
Read 376 times
Super User

Fusce tristique ligula nec massa mollis commodo. In at velit mi, nec tempus dui. Sed eleifend tortor eget mauris laoreet semper. Aliquam et turpis vel sapien tincidunt imperdiet. Cras dapibus dui leo, a ultricies dolorgula.

Website: www.leotheme.com

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Preşedintele Raionului Anenii Noi

                                                                              

Raionul Anenii Noi este o unitate administrativ-teritorială situată în centrul Republicii Moldova. 

    “Au trecut 74 de ani din ziua formării, iar prezentul aduce cu sine transformări majore. Fiecare cetăţean îşi ,realizează potenţialul său în serviciul societăţii şi are rolul său în dezvoltarea raionului“ 

     Ne mîndrim cu unele întreprinderi economice unicat vestite în republica noastră cum ar fi SA„Romadon", SRL „Meteor", SA„Cariera Cobusca", cu obiective din industria alimentară, viticultură şi vinifi-caţie SA„Agrovin Bulboaca", CAP „Basarabia", SA „Dionysos Me-reni",  un loc deosebit îl ocupă UNIVER-SALCOOP Anenii Noi şi  SRL „Din-Vest". În arealul ştiinţific republican un loc onorabil îl ocupă Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii şi Medicină Veterinară „Tevit" din s. Maximovca. Raionul este cunoscut în republică, prin tezaurul său istorico-cultural şi anume monumentul lui Ştefan cel Mare, complexul memorial „Cap de pod Şerpeni", ansamblul de dansuri populare „Strămoşească".

    La originea succeselor obţinute totdeauna s-a aflat administraţia publică locală prin reprezentanţii săi aleşi de populaţie, care fac tot posibilul, ca raionul Anenii Noi să devină mai atractiv sub aspect investiţional.

  Cu înalta consideraţiune Barbăroşie Alexandru preşedintele raionului Anenii Noi.

Calendar

« August 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Publicitate socială

showshowshowshow

Link-uri oficiale

 

 

Default Theme
Layout Direction
Body
Background Color [r]
Text color [r]
Top
Top Background Image
Background Color [r]
Text color [r]
Bottom
Bottom Background Image
Background Color [r]
Text color [r]