Print this page

Datini și obiceiuri la o șezătoare de iarnă Featured

Tradițiile strămoșilor  au fost readuse la viață. La data de 25 ianuarie locuitorii satului Chirca din raionul Anenii Noi s-au bucurat de un eveniment deosebit la care au participat elevii gimnaziului din localitate. Șezătoarea cu genericul  La mama acasă, organizată de administrația școlii, a adus bucurii și amintiri despre tradițiile frumoase ai neamului nostru.

 Într-o simplă zi geroasă, după sărbătorile de iarnă, eu, Andriana Nacu, profesoară de limba și literatura română, am hotărât să înscenez o șezătoare cu elevii claselor a V-IX-a. Cu efort și bună dispoziție am reușit împreună cu elevii să prezentăm pe scena școlii o mică parte a datinilor noastre uitate, întrucât acestea sunt valorile care ne reprezintă ca popor.

Evenimentul a fost dedicat păstrării tradițiilor și promovarea portului popular, sala fiind împodobită cu covoare tradiționale moldovenești. Elevii care au participat la șezătoare, îmbrăcați în haine naționale, au intonat cântece, au ghicit și au înscenat jocul prin care au tras cărțile pentru a afla norocul unei fete-gospodine, aceasta jucând rolul gazdei acestei șezători.

Scopul evenimentului a fost de a face atât copiii cât și maturii să nu uite de tradițiile sacre și de a aduce la cunoștința copiilor că aceste obiceiuri sunt frumoase și interesante. Sunt mândră de faptul că am reușit să aducem zâmbetele pe fețele celor care ne-au onorat cu prezența și de entuziasmul elevilor pentru ceea ce am reușit să realizăm împreună.

Inițial nu erau prea serioși în ceea ce aveam de gând să facem, întrucât spuneau că e prea greu și că e mult de lucru, plus că nu erau prea dornici de cântecele populare. Într-un final, spre marea fericire, am reușit să-i motivez la prima repetiție spunându-le cât de importante sunt aceste tradiții.

După ce evenimentul a luat sfârșit elevii erau foarte mulțumiți, întrucât așteaptă cu nerăbdare următoarea șezătoare, de altfel și spectatorii au rămas încântați de cele văzute.

Nu și în ultimul rând vreau să aduc mulțumirile mele căminului cultural din localitate pentru costumele populare, familiei Mihailov si profesorului de istorie din gimnaziu, Digori Vasile, pentru covoare, familiei Vatavu pentru pernele din casa mare, părinților care au gătit bucatele și multor altora. Fără ei nu aș fi reușit, deoarece e greu acum de găsit aceste meșteșuguri populare.

Nacu Andriana, prof. de limba și literatura română, I.P.G.Chirca

Last modified on Saturday, 03 February 2018 08:51
Rate this item
(0 votes)
Read 740 times
Info

Latest from Info