User Registration

or Cancel
Ora: 4:03

”Fără asistență europeană nimic nu ar fi fost posibil” Featured


Acesta este mesajul transmis de președinții de județe din regiunea de dezvoltare Centru, România, unde, recent, s-a aflat o delegație a Consiliului raional Anenii Noi.
Din delegație au făcut parte dna Svetlana Basarab, șef  Direcția dezvoltare regională și dl Petru Boicu, secretarul Consiliului raional.
Scopul vizitei a fost schimbul de experiență cu partea română în ceea ce privește atragerea și implementarea de proiecte europene de dezvoltare, cu precădere în domeniile: apă și canalizare și managementul deșeurilor solide.
Au fost vizitate județele Sibiu, Alba, Mureș și Brașov. În județul Sibiu a fost prezentat un proiect de gestiune a apei și canalizării, în valoare de circa 100 de milioane de euro (stația de tratare – în imaginea nr. 1). Un proiect similar a fost prezentat și în județul Alba, unde întreprinderea care gestionează sistemul d alimentare cu apă are circa 370 mii de beneficiari, proiectul european cifrându-se la circa 127 de milioane de euro (de milioane primul proiect și 100 de milioane al doilea). Grație numărului mare de beneficiari, prețul unui metru cub de apă este de circa 3,5 lei românești (circa 14 lei moldovenești). A fost prezentat și proiectul implementa deja al unui poligon de deșeuri (în imaginea nr. 2). În județul Mureș membrii delegației au vizitat poligonul de depozitare a deșeurilor, parte a unui proiect european de peste 100 de milioane de euro, cu tomberoane separate pentru diferite tipuri de gunoi, cu stație de tratare a levigatului (lichidul rezultat în urma descompunerii deșeurilor) - imaginea nr. 3. În Brașov a fost vizitată întreprinderea regională de asigurare cu apă, cu circa 400 mii de beneficiari și sistem electronic de gestionare a beneficiarilor, rezultată din nou în urma unui proiect al Uniunii Europene – imaginea nr. 4
În toate aceste cazuri se impun câteva concluzii:
1. E nevoie de o abordare regională în implementarea proiectelor de dezvoltare, renunțându-se la proiectele mici, pentru localități izolate;
2. Parteneriatele public-private sunt cheia succesului unor proiecte mari de infrastructură socială (apă, canalizare, deșeuri, etc.) și
3. Fără sprijinul Uniunii Europene, care, desigur, la noi e mai mic decât în România, dar e semnificativ, nu se va realiza NIMIC.
Octavian Zelinski
O emisiune radiofonică la acest subiect poate fi audiată pe frecvența 104.4 TEMP vineri și sâmbătă la 19.30 și 7.30.
Rate this item
(0 votes)
Read 463 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Preşedintele Raionului Anenii Noi

Raionul Anenii Noi este o unitate administrativ-teritorială, situată în centrul Republicii Moldova.

Populația raionului Anenii Noi, conform datelor recensământului populației din 2014, era de 78.996 persoane, dintre care 8.100 reprezentau populație urbană și 70.896 populație rurală. În componența raionului Anenii Noi intră 45 de localități.

Ne mîndrim cu unele întreprinderi economice unicat vestite în republica noastră cum ar fi SRL Floreni, SRL Salamer Com, SRL ”Golden Piglet”, SRL Aviselect,  SRL „Meteor", SA „Cariera Cobusca", cu obiective din industria alimentară, viticultură şi vinificaţie  SRL CASTEL MIMI, CAP „Basarabia", SRL „Carlevana Winery",  un loc deosebit îl ocupă UNIVERSALCOOP Anenii Noi şi  SRL „Din Vest". În arealul ştiinţific republican un loc onorabil îl ocupă Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii şi Medicină Veterinară „Tevit" din s. Maximovca. Raionul este cunoscut în republică, prin tezaurul său istorico-cultural şi anume monumentul lui Ştefan cel Mare, complexul memorial „Cap de pod Şerpeni", ansamblul de dansuri populare „Strămoşeasca".

La originea succeselor obţinute întotdeauna s-a aflat administraţia publică locală, prin reprezentanţii săi aleşi de populaţie, care fac tot posibilul ca raionul Anenii Noi să devină mai atractiv sub aspect investiţional.

Cu înaltă consideraţiune,

ION VICOL,

preşedintele raionului Anenii Noi

 

Calendar

« September 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Publicitate socială

showshowshowshow

Link-uri oficiale

 

 

Default Theme
Layout Direction
Body
Background Color [r]
Text color [r]
Top
Top Background Image
Background Color [r]
Text color [r]
Bottom
Bottom Background Image
Background Color [r]
Text color [r]