User Registration

or Cancel
Ora: 10:28

”Fără asistență europeană nimic nu ar fi fost posibil” Featured


Acesta este mesajul transmis de președinții de județe din regiunea de dezvoltare Centru, România, unde, recent, s-a aflat o delegație a Consiliului raional Anenii Noi.
Din delegație au făcut parte dna Svetlana Basarab, șef  Direcția dezvoltare regională și dl Petru Boicu, secretarul Consiliului raional.
Scopul vizitei a fost schimbul de experiență cu partea română în ceea ce privește atragerea și implementarea de proiecte europene de dezvoltare, cu precădere în domeniile: apă și canalizare și managementul deșeurilor solide.
Au fost vizitate județele Sibiu, Alba, Mureș și Brașov. În județul Sibiu a fost prezentat un proiect de gestiune a apei și canalizării, în valoare de circa 100 de milioane de euro (stația de tratare – în imaginea nr. 1). Un proiect similar a fost prezentat și în județul Alba, unde întreprinderea care gestionează sistemul d alimentare cu apă are circa 370 mii de beneficiari, proiectul european cifrându-se la circa 127 de milioane de euro (de milioane primul proiect și 100 de milioane al doilea). Grație numărului mare de beneficiari, prețul unui metru cub de apă este de circa 3,5 lei românești (circa 14 lei moldovenești). A fost prezentat și proiectul implementa deja al unui poligon de deșeuri (în imaginea nr. 2). În județul Mureș membrii delegației au vizitat poligonul de depozitare a deșeurilor, parte a unui proiect european de peste 100 de milioane de euro, cu tomberoane separate pentru diferite tipuri de gunoi, cu stație de tratare a levigatului (lichidul rezultat în urma descompunerii deșeurilor) - imaginea nr. 3. În Brașov a fost vizitată întreprinderea regională de asigurare cu apă, cu circa 400 mii de beneficiari și sistem electronic de gestionare a beneficiarilor, rezultată din nou în urma unui proiect al Uniunii Europene – imaginea nr. 4
În toate aceste cazuri se impun câteva concluzii:
1. E nevoie de o abordare regională în implementarea proiectelor de dezvoltare, renunțându-se la proiectele mici, pentru localități izolate;
2. Parteneriatele public-private sunt cheia succesului unor proiecte mari de infrastructură socială (apă, canalizare, deșeuri, etc.) și
3. Fără sprijinul Uniunii Europene, care, desigur, la noi e mai mic decât în România, dar e semnificativ, nu se va realiza NIMIC.
Octavian Zelinski
O emisiune radiofonică la acest subiect poate fi audiată pe frecvența 104.4 TEMP vineri și sâmbătă la 19.30 și 7.30.
Rate this item
(0 votes)
Read 80 times
Super User

Fusce tristique ligula nec massa mollis commodo. In at velit mi, nec tempus dui. Sed eleifend tortor eget mauris laoreet semper. Aliquam et turpis vel sapien tincidunt imperdiet. Cras dapibus dui leo, a ultricies dolorgula.

Website: www.leotheme.com

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Preşedintele Raionului Anenii Noi

                                                                              

Raionul Anenii Noi este o unitate administrativ-teritorială situată în centrul Republicii Moldova. 

    “Au trecut 74 de ani din ziua formării, iar prezentul aduce cu sine transformări majore. Fiecare cetăţean îşi ,realizează potenţialul său în serviciul societăţii şi are rolul său în dezvoltarea raionului“ 

     Ne mîndrim cu unele întreprinderi economice unicat vestite în republica noastră cum ar fi SA„Romadon", SRL „Meteor", SA„Cariera Cobusca", cu obiective din industria alimentară, viticultură şi vinifi-caţie SA„Agrovin Bulboaca", CAP „Basarabia", SA „Dionysos Me-reni",  un loc deosebit îl ocupă UNIVER-SALCOOP Anenii Noi şi  SRL „Din-Vest". În arealul ştiinţific republican un loc onorabil îl ocupă Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii şi Medicină Veterinară „Tevit" din s. Maximovca. Raionul este cunoscut în republică, prin tezaurul său istorico-cultural şi anume monumentul lui Ştefan cel Mare, complexul memorial „Cap de pod Şerpeni", ansamblul de dansuri populare „Strămoşească".

    La originea succeselor obţinute totdeauna s-a aflat administraţia publică locală prin reprezentanţii săi aleşi de populaţie, care fac tot posibilul, ca raionul Anenii Noi să devină mai atractiv sub aspect investiţional.

  Cu înalta consideraţiune Barbăroşie Alexandru preşedintele raionului Anenii Noi.

Calendar

« August 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Publicitate socială

showshowshowshow

Link-uri oficiale

 

 

Default Theme
Layout Direction
Body
Background Color [r]
Text color [r]
Top
Top Background Image
Background Color [r]
Text color [r]
Bottom
Bottom Background Image
Background Color [r]
Text color [r]