User Registration

or Cancel
Ora: 5:57

Factori de decizie din România și Ucraina reuniți la Anenii Noi Featured

Consiliul raional Anenii Noi și Ministerul educației, culturii și cercetării au reunit la Anenii Noi și Chișinău 20 de funcționari publici, responsabili de proiecte, pedagogi și inspectori școlari, dar și reprezentanți ai ONG-urilor din România și Ucraina. 
Activitatea, numită Şcoala de vară de instruire europeană a ajuns la ediția a VII-a, fiind desfășurată în perioada 30 august – 3 septembrie curent. Școala de vară a avut drept scop, în mod tradițional, realizarea unor schimburi de experiențe și bune practici între factori decidenți din zonele unde se vorbește românește. În acest an Școala europeană a avut drept invitai reprezentanți ai județelor înfrățite cu raionul Anenii noi: Giurgiu, Vaslui, Neamț și Galați, dar și participanți din raionul Reni, Ucraina.
În cadrul școlii s-a pus accentul pe instruire, în calitate de formatori participând nume cunoscute ale vieții sociale de la noi. Printre sesiunile de informare ținute în cadrul școlii vom menționa: „Mediul politic din Republica Moldova”, Sergiu Lîsenco, analist politic; ”Mass-media și manipularea mediatică”, jurnalistul Cristian Tabără, ”Implicarea Bisericii în acțiuni de caritate și proiecte de dezvoltare”, preot Sergiu Aga, Orhei, Mitropolia Basarabiei (care a prezentat oaspeților și atelierul de croitorie echipat de biserică din fonduri externe) și ”Implementarea de proiecte pentru și cu ajutorul comunității”, sesiune practică ținută de primarul de Mereni, Anenii Noi Ludmila Colesnic. Un interes deosebit l-a generat sesiunea de informare a șefului direcției tineret a Ministerului educaţiei, culturii şi cercetării Ion Donea cu subiectul: “Sectorul de tineret din Republica Moldova. Politici, programe și oportunități pentru tineri”
Au fost discutate parteneriate și proiecte noi, având ca inițiatori specialiștii în domeniu din Anenii Noi, care vor valorifica potențialul format în cadrul școlii de vară. 
În cadrul școlii, oaspeții din raionul Reni, Ucraina au primit un set de carte gratuită din partea editurii “Prut Internaţional” din Chișinău, director dna Olga Stanciu. Programul a mai cuprins vizitarea muzeelor din Chișinău, a centrului istoric, a vinăriei ”Chateau Vartely” din Orhei (grație părintelui Sergiu Aga).
Ar fi multe de spus, însă un lucru e cert: participanții școlii au revenit acasă cu impresii noi, ajungând a cunoaște mult mai bine Republica Moldova, dincolo de mituri. Organizatorii sunt convinși de faptul că raionul Anenii Noi și Republica Moldova pot servi drept exemple de bune practici în multe domenii, or, aceste domenii trebuie doar popularizate și scoase în evidență.
Școala europeană de instruire a fost inițiată în anul 2012 de asociația de cultură ”ASTRA-Anenii Noi”, iar din anul 2015 finanțatorii principali ai activității sunt consiliul raional Anenii Noi și Ministerul educației, culturii și cercetării (Ministerul tineretului și sportului în trecut).

 

 

Last modified on Thursday, 20 September 2018 20:31
Rate this item
(0 votes)
Read 386 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Preşedintele Raionului Anenii Noi

Raionul Anenii Noi este o unitate administrativ-teritorială, situată în centrul Republicii Moldova.

Populația raionului Anenii Noi, conform datelor recensământului populației din 2014, era de 78.996 persoane, dintre care 8.100 reprezentau populație urbană și 70.896 populație rurală. În componența raionului Anenii Noi intră 45 de localități.

Ne mîndrim cu unele întreprinderi economice unicat vestite în republica noastră cum ar fi SRL Floreni, SRL Salamer Com, SRL ”Golden Piglet”, SRL Aviselect,  SRL „Meteor", SA „Cariera Cobusca", cu obiective din industria alimentară, viticultură şi vinificaţie  SRL CASTEL MIMI, CAP „Basarabia", SRL „Carlevana Winery",  un loc deosebit îl ocupă UNIVERSALCOOP Anenii Noi şi  SRL „Din Vest". În arealul ştiinţific republican un loc onorabil îl ocupă Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii şi Medicină Veterinară „Tevit" din s. Maximovca. Raionul este cunoscut în republică, prin tezaurul său istorico-cultural şi anume monumentul lui Ştefan cel Mare, complexul memorial „Cap de pod Şerpeni", ansamblul de dansuri populare „Strămoşeasca".

La originea succeselor obţinute întotdeauna s-a aflat administraţia publică locală, prin reprezentanţii săi aleşi de populaţie, care fac tot posibilul ca raionul Anenii Noi să devină mai atractiv sub aspect investiţional.

Cu înaltă consideraţiune,

ION VICOL,

preşedintele raionului Anenii Noi

 

Calendar

« August 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Publicitate socială

showshowshowshow

Link-uri oficiale

 

 

Default Theme
Layout Direction
Body
Background Color [r]
Text color [r]
Top
Top Background Image
Background Color [r]
Text color [r]
Bottom
Bottom Background Image
Background Color [r]
Text color [r]