User Registration

or Cancel
Ora: 2:22

Districtul Kassel în ajutor raionului Anenii Noi Featured


Timp de 3 zile o delegație a districtului Landkreis Kassel s-a aflat la Anenii Noi pentru a discuta perspectivele dezvoltării proiectului de management a deșeurilor solide.
Proiectul a început cu 5 primării: Calfa (inițiator al ideii), Telița, Speia, Roșcani și Gura Bîcului, localități care au beneficiat din partea donatorilor germani de o autospecială de evacuare a deșeurilor solide (despre acest fapt am scris în edițiile anterioare ale ziarului), de tomberoane pentru selectarea deșeurilor, iar în 4 sate au fost amenajate și rampe de amplasare a tomberoanelor.
În urma discuțiilor purtate pe parcursul anului curent primăria orașului Anenii Noi a fost acceptată ca și partener, dată fiind importanța problemei deșeurilor pentru localitate, iar de ceva timp și noi, locuitorii orașului, beneficiem de serviciile unei autospeciale de evacuare a gunoiului donate de districtul Kassel. Celelalte 5 primării partenere au beneficiat și de platforme cu tomberoane pentru stocarea deșeurilor la nivel local.
Pe parcursul anului curent donatorii germani au negociat cu primăriile fondatoare ale ideii, dar și cu toți primarii din raion pentru a extinde proiectul la nivelul celor 26 de primării. Donatorii germani au propus înființarea unei întreprinderi raionale care s-ar ocupa de amenajare, evacuarea și gestionarea deșeurilor, și care ar avea ca fondator consiliul raional. Acest fapt a fost realizat acum câteva luni.
Astfel, în cadrul vizitei de zilele astea, donatorii germani au discutat cu conducerea raionului, cu administrația ”Apă-Canal Anenii Noi” (beneficiara autospecialei automatizate de evacuare a deșeurilor) posibilitatea extinderii proiectului, și anume: amenajarea unei linii de sortare și presare a plasticului reciclat, a unei platforme de compostare a deșeurilor biodegradabile (ambele urmând a fi amplasate la stația de epurare a apei de la Bulboaca, care aparține companiei ”Apă-Canal Anenii Noi”), dar și posibilitatea achiziției unei alte autospeciale automate.
În prezent autospeciala donată de districtul Kassel deservește primăria Anenii Noi, inclusiv câteva sate, iar rata de acoperire cu serviciile de evacuare a deșeurilor constituie 95% în oraș (fapt care situează orașul nostru pe locul II în republică).
Districtul Kassel a acceptat să ne fie partener într-un proiect complex de gestiune a deșeurilor menajere solide la nivel de raion, depus de specialiștii direcției economie a consiliului raional, iar perspectivele dezvoltării sistemului de colectare, sortare și evacuare a deșeurilor în raion par a fi îmbucurătoare.
Octavian Zelinski
 
Last modified on Monday, 17 December 2018 09:45
Rate this item
(0 votes)
Read 171 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Preşedintele Raionului Anenii Noi

Raionul Anenii Noi este o unitate administrativ-teritorială, situată în centrul Republicii Moldova.

Populația raionului Anenii Noi, conform datelor recensământului populației din 2014, era de 78.996 persoane, dintre care 8.100 reprezentau populație urbană și 70.896 populație rurală. În componența raionului Anenii Noi intră 45 de localități.

Ne mîndrim cu unele întreprinderi economice unicat vestite în republica noastră cum ar fi SRL ”Golden Piglet”, SA „Romadon", SRL „Meteor", SA „Cariera Cobusca", cu obiective din industria alimentară, viticultură şi vinificaţie SA „Agrovin Bulboaca", CASTEL MIMI, CAP „Basarabia", SA „Dionysos Mereni",  un loc deosebit îl ocupă UNIVERSALCOOP Anenii Noi şi  SRL „Din-Vest". În arealul ştiinţific republican un loc onorabil îl ocupă Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii şi Medicină Veterinară „Tevit" din s. Maximovca. Raionul este cunoscut în republică, prin tezaurul său istorico-cultural şi anume monumentul lui Ştefan cel Mare, complexul memorial „Cap de pod Şerpeni", ansamblul de dansuri populare „Strămoşeasca".

La originea succeselor obţinute întotdeauna s-a aflat administraţia publică locală, prin reprezentanţii săi aleşi de populaţie, care fac tot posibilul ca raionul Anenii Noi să devină mai atractiv sub aspect investiţional.

Cu înaltă consideraţiune Serghei Rapcea, preşedintele raionului Anenii Noi

Calendar

« March 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Publicitate socială

showshowshowshow

Link-uri oficiale

 

 

Default Theme
Layout Direction
Body
Background Color [r]
Text color [r]
Top
Top Background Image
Background Color [r]
Text color [r]
Bottom
Bottom Background Image
Background Color [r]
Text color [r]