User Registration

or Cancel
Ora: 12:43
Thursday, 01 March 2018 12:58

Proiectele europene explicate la Anenii Noi

Consiliul raional Anenii Noi a organizat astăzi, la 28 februarie, un seminar de instruire privind scrierea proiectelor cu finanţare europeană. Organizat de secţia raională economie, seminarul, moderat de expertul din Vaslui Ion Negară, a avut ca şi participanţi circa 35 de primari, directori de instituţii de învăţământ şi specialişti ai consiliului raional.
În cadrul trainingului, expertul a prezentat programul de finanţare transfrontalieră, lansat în decembrie 2017, cu un buget de circa 48 de milioane de euro, destinat proiectelor comune ale comunităţilor din România şi Republica Moldova. În cadrul programului operaţional comun (POC) sunt eligibile localităţi şi instituţii din cele 4 judeţe româneşti de graniţă, dar şi din roate raioanele Republicii Moldova.
Expertul invitat a prezentata proiectele soft (fără componentă obligatorie de construcţii şi cu un buget minim de 50 de mii de euro – circa 80 de proiecte finanţabile conform bugetului) şi hard (cu un buget de minim 1 milion de euro, cu obligativitatea desfăşurării lucrărilor de construcţie – circa 20 de proiecte finanţabile, conform bugetului). Au fost descrise activităţile eligibile pe toate prioriotăţile finanţabile, analizate condiţiile aplicării la proiect, natura juridică a parteneriatelor, contribuţia partenerilor, etc.
Pe final, specialistul în domeniul investiţiilor al consiliului raional a prezenta primarilor aspectele legale ale obţinerii de finanţări pentru proiecte mici din contul bugetelor comunităţilor înfrăţite.
De notat că în prezent câzeva primării din raion, înfrăţite cu localităţi din România, sunt în proces de scriere a unor proiecte cu finanţare europeană (Şerpeni, Chetrosu, Bulboaca, Gura Bâcului, Hârbovăţ), pe acceaşi cale fiind şi instituţia consiliului raional, într-un proiect comun de renovare a spitatlului raional, în parteneriat cu spitalele judeţene Vaslui şi Galaţi. Şi liceul „M. Eminescu” negociază iniţierea unui proiect de dotare a instituţiei cu echipament, în parteneriat cu o instituţie similară din judeţul Galaţi.
Proiectul de instruire a fost organizat în parteneriat cu asociaţia „Pro Basarabia şi Bucovina” din Huşi, preşedinte dl Ştefan Plugaru.
Octavian Zelinski, adevarul.pro
Un reportaj realizat de noi pentru TVR Moldova la acest subiect poate fi vizionat mâine, la 18.00, în buletinul de ştiri al postului

 

Published in Social
Thursday, 01 March 2018 07:56

Declaraţie privind buna guvernare

Declaraţie privind buna guvernare

Published in Economic

Preşedintele Raionului Anenii Noi

Raionul Anenii Noi este o unitate administrativ-teritorială, situată în centrul Republicii Moldova.

Populația raionului Anenii Noi, conform datelor recensământului populației din 2014, era de 78.996 persoane, dintre care 8.100 reprezentau populație urbană și 70.896 populație rurală. În componența raionului Anenii Noi intră 45 de localități.

Ne mîndrim cu unele întreprinderi economice unicat vestite în republica noastră cum ar fi SRL ”Golden Piglet”, SA „Romadon", SRL „Meteor", SA „Cariera Cobusca", cu obiective din industria alimentară, viticultură şi vinificaţie SA „Agrovin Bulboaca", CASTEL MIMI, CAP „Basarabia", SA „Dionysos Mereni",  un loc deosebit îl ocupă UNIVERSALCOOP Anenii Noi şi  SRL „Din-Vest". În arealul ştiinţific republican un loc onorabil îl ocupă Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii şi Medicină Veterinară „Tevit" din s. Maximovca. Raionul este cunoscut în republică, prin tezaurul său istorico-cultural şi anume monumentul lui Ştefan cel Mare, complexul memorial „Cap de pod Şerpeni", ansamblul de dansuri populare „Strămoşeasca".

La originea succeselor obţinute întotdeauna s-a aflat administraţia publică locală, prin reprezentanţii săi aleşi de populaţie, care fac tot posibilul ca raionul Anenii Noi să devină mai atractiv sub aspect investiţional.

Cu înaltă consideraţiune Serghei Rapcea, preşedintele raionului Anenii Noi

Calendar

« March 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Publicitate socială

showshowshowshow

Link-uri oficiale

 

 

Default Theme
Layout Direction
Body
Background Color [r]
Text color [r]
Top
Top Background Image
Background Color [r]
Text color [r]
Bottom
Bottom Background Image
Background Color [r]
Text color [r]