User Registration

or Cancel
Ora: 2:10

Circa 30 de colective artistice şi coruri bisericeşti şi-au dat întalnire in curtea bisericii din satul Todireşti pentru a vesti Invierea Mantuitorului. Au facut-o prin imnuri si slaviri bisericeşti, dar şi prin cantece laice, culese din popor, valorificand si promovand atat muzica sacra cat si traditiile si obiceiurile specifice Sfintelor Sarbatori de Pasti.
Ajuns la cea de-a XI-a editie, festivalul–concurs al cantecului pascal “Osanale Domnului” este rodul parteneriatului stabilit intre sectia Cultura si Turism si Protopopiatul raionului Anenii Noi. Desfasurat initial in incinta caselor de cultura, deja de mai multi an festivalul este gazduit de lacasele sfinte, in acest an stafeta revenindu-i bisericii din satului Todiresti. 
Si cum este vorba despre un festival al cantecului pascal, nici editia din acest nu a inceput fara blagoslovirea protopopului de Anenii Noi, Igor Chelea, si a unei cantari in interpretarea unui sobor de preoti.
Gazda festivalului s-a pregatit de eveniment cum a stiut mai bine, inclusiv cu prestatia celor 4 colective - unul de copii, unul de profesori, corul bisericesc si colectivul de barbati cu titlul model “Dacii” .
La festival au participat atat colective cu experienta, cat si colective noi, toate traind, insa, emotii similare. Juriul a fost si el unul pe masura, fiind format din artisti si oameni de cultura de talie nationala.


Tatiana BALAN

Published in Cultură/Educaţie
Wednesday, 11 April 2018 06:31

Bibliotecarii și proprietatea intelectuală

Pe 30 martie, ora 10.00, Biblioteca Publică Raională a fost gazda unui eveniment organizat de Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) și Agenția de Stat Pentru Proprietatea Intelectuală a RM (AGEPI). La Ședința de lucru, au fost invitați toți bibliotecarii din raionul Anenii Noi. În deschiderea ședinței, cu un mesaj de salut a fost prezent dl. Vasile Moroșanu, șef Secție Cultură și Turism Anenii Noi. AGPPI a fost reprezentată de Rodica Crijanovschi și Andrei Moisei. În discursul său” Dreptul de autor și drepturi conexe”, dl. Moisei se axează mai mult pe : Colecția de carte și proprietatea intelectuală. Ședința de lucru a Secțiunii Misiuni, valori și principii. Manualul de politici și proceduri. (ABRM). A fost livrată de dna Angela Olărescu, șef filiala BM “Hristov Botev”. Scopul fiind, promovarea manualului operațional de politici și proceduri,consolidând comunitatea bibliotecară pentru a avea un impact pozitiv asupra dezvoltării potențialului bibliotecarului și capacității instituționale a bibliotecilor. La Ședința de lucru au mai participat: dna Trofimov Maria, director Biblioteca Publică Raională Anenii Noi , dna Parascovia Codreanu, specialist principal în domeniul biblioteci, patrimoniu şi muzee Secţia Cultură și Turism Anenii Noi, dl Oleg Potîngă, coordonator regional Novateca.

Secția cultură și turism

Published in Cultură/Educaţie

 

La 27 martie curent, cu prilejul aniversării centenarului unirii Basarabiei cu România, raionul Anenii Noi a semnat un acord de parteneriat și colaborare cu județul Neamț.

Acordul a fost semnat într-o atmosferă festivă, în prezența a sute de invitați, pe scena uneia din sălile din orașul Piatra Neamț. Documentul prevede consolidarea parteneriatului între cele 2 unități administrative, schimburi de experiență, tabere de vară, dar și proiecte de susținere directă a raionului Anenii Noi. Potrivit președintelui raionului Alexandru Barbăroșie, discuțiile cu omologul nemțean Ionel Arsene prevăd inițierea unui proiect cu o valoare de circa 30 mii de euro în beneficiul raionului nostru, bani care vor fi acordați sub formă de grant nerambursabil.

După ceremonia de semnare a urmat un concert festiv cu participarea artiștilor din Neamț, de ”Haiducii” din Mereni, din câteva raioane ale Republici Moldova.

Județul Neamț este al treilea județ din România cu care raionul nostru a semnat acorduri similare, după Giurgiu și Vaslui, în scurt timp urmând a fi semnate și acordurile cu județele Galați și Botoșani, care au aprobat deja procedura.

De menționat că în aceeași zi acorduri de parteneriat cu județul Neamț au semnat raioanele Telenești, Criuleni, Dondușeni și Ungheni.

 

Octavian Zelinski

Published in Economic
Wednesday, 11 April 2018 06:18

”Uniți prin educație”

Acesta a fost motto-ul unei activități educaționale deosebite, organizate de Inspectoratul Școlar Județean Neamț în ziua de 27 martie curent.

Mai bine de 100 de școli și licee din Republica Moldova au semnat acorduri de parteneriat cu instituții de învățământ din județul Neamț. Inițiatoarea și sufletul aceste activități, doamna inspector Elena Preda a reușit să aducă la Piatra Neamț, în incinta muzeului de istorie, sute de directori de pe ambele maluri ale Prutului, dornici de a consolida colaborarea între instituțiile pe care le reprezintă.

Raionul Anenii Noi a fost cel mai bine reprezentat în cadrul acestui proiect, prin 6 instituții de învățământ: liceele ”M. Eminescu”, cele din Hîrbovăț, Mereni și Varnița, dar și de gimnaziile din Telița și Tînțăreni. De notat că instituțiile din Mereni și Telița demaraseră deja activități de parteneriat cu școli din județul Neamț, semnarea acordurilor din 27 martie fiind pentru ele o oficializare juridică a unor relații mai vechi.

În ziua următoare managerii școlari din Moldova au avut parte de un program concertistic și de poezie organizat de elevii din Târgu Neamț și Oglinzi.

Octavian Zelinski

 

Un reportaj televizat realizat de noi pentru TVR Moldova poate fi vizionat pe adevarul.pro

Published in Cultură/Educaţie

Tradiţionalul festival-concurs internațional „Clinchetul primăverii”, care a ajuns în acest an la cea de-a XXII-a ediţie și s-a desfăşurat în casa raională de cultură, a adus prima rândunică a primăverii în orașul nostru.

Discipolii şi pedagogii Centrului de Creaţie a Elevilor „Ciocârlia” din oraşul Anenii Noi, condus de Lilia Oltu - organizator al festivalului, au demonstrat încă o dată că în raion avem copii talentaţi.

Festivalul a avut drept oaspeţi de onoare interpreți din Italia și Ucraina (în imagine).

Evoluţiile muzicale ale micilor artişti s-au desfăşurat în 3 secţiuni de vârstă, iar fiecare participant a demonstrat talent, artistism şi abnegaţie.

Juriul, în componența căruia a intrat interpreta Silvia Grigore, cantautorul italian Michele Poma, nu a lăsat pe nimeni fără menţiuni şi daruri.

De mai bine de două decenii, Centrul de Creaţie a Elevilor din Anenii Noi ne bucură cu evenimente culturale interesante, principalii protagonişti ale cărora sunt copiii talentați din raion și nu numai.

 

Octavian Zelinski

Published in Cultură/Educaţie

Preşedintele Raionului Anenii Noi

Raionul Anenii Noi este o unitate administrativ-teritorială, situată în centrul Republicii Moldova.

Populația raionului Anenii Noi, conform datelor recensământului populației din 2014, era de 78.996 persoane, dintre care 8.100 reprezentau populație urbană și 70.896 populație rurală. În componența raionului Anenii Noi intră 45 de localități.

Ne mîndrim cu unele întreprinderi economice unicat vestite în republica noastră cum ar fi SRL ”Golden Piglet”, SA „Romadon", SRL „Meteor", SA „Cariera Cobusca", cu obiective din industria alimentară, viticultură şi vinificaţie SA „Agrovin Bulboaca", CASTEL MIMI, CAP „Basarabia", SA „Dionysos Mereni",  un loc deosebit îl ocupă UNIVERSALCOOP Anenii Noi şi  SRL „Din-Vest". În arealul ştiinţific republican un loc onorabil îl ocupă Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii şi Medicină Veterinară „Tevit" din s. Maximovca. Raionul este cunoscut în republică, prin tezaurul său istorico-cultural şi anume monumentul lui Ştefan cel Mare, complexul memorial „Cap de pod Şerpeni", ansamblul de dansuri populare „Strămoşeasca".

La originea succeselor obţinute întotdeauna s-a aflat administraţia publică locală, prin reprezentanţii săi aleşi de populaţie, care fac tot posibilul ca raionul Anenii Noi să devină mai atractiv sub aspect investiţional.

Cu înaltă consideraţiune Serghei Rapcea, preşedintele raionului Anenii Noi

Calendar

« April 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Publicitate socială

showshowshowshow

Link-uri oficiale

 

 

Default Theme
Layout Direction
Body
Background Color [r]
Text color [r]
Top
Top Background Image
Background Color [r]
Text color [r]
Bottom
Bottom Background Image
Background Color [r]
Text color [r]