User Registration

or Cancel
Ora: 4:34
”Proiectele de dezvoltare trebuie impulsionate prin implicare și transparență” – acesta a fost mesajul transmis la data de 9 martie de vicepreședinta Comisiei parlamentare mediu și dezvoltare regională Inga Grigoriu, în contextul vizitei de lucru desfășurate la Anenii Noi.
Programul a fost unul încărcat: discuții la Consiliul raional la subiectul impulsionării programelor de mediu finanțate de Fondul Ecologic Național (FEN) și de proiectele din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNR). La primul subiect, doamna Grigoriu a informat audiența despre faptul că Republica Moldova urmează să beneficieze în scurt timp de un credit în valoare de 100 de milioane de euro, oferit de Banca Europeană de Investiții, bani destinați anume implementării proiectelor de mediu. La subiectul al doilea, doamna deputat a menționat că va insista în parlament ca pentru FNDR să se revină la formula de finanțare de 1% din bugetul de stat, asta deoarece în prezent, de facto, suma dată este de cca 2 ori mai mică (cca. 220 de mln de lei anual).
A urmat o vizită la Bulboaca, la stația de epurare a întreprinderii orășenești ”Apă Canal Anenii Noi”, unde ar putea fi amplasată o platformă intermediară de selectare a deșeurilor în vederea valorificării lor. Un proiect în acest sens este în curs de conceptualizare la nivel de Consiliul raional și ar urma să fie depus spre finanțare la FEN. Asta - deoarece la nivel raional este în curs de implementare un proiect-pilot de colectare a deșeurilor în 5 sate și în oraș, proiect finanțat de partenerii din regiunea Kassel Germania și de PNUD. În cadrul proiectului – iniția de primăria Calfa în 2017 - au fost amenajate cca. 56 de platforme locale de stocare a deșeurilor în localitățile-pilot – Calfa, Telița, Gura Bîcului, Speia, Roșcani și Anenii Noi, dar și obținute 2 mașini moderne cu sistem automatizat de încărcare a deșeurilor.
În a doua jumătate a zilei doamna deputat a participat la ședința de constituire a clusterului turistic raional, format din mai multe primării cu potențial turistic și de Consiliul raional. În cadrul întrunirii doamna Grigoriu a prezentat audienței o inițiativă recentă a Guvernului, de ușurare a procedurii de deschidere a pensiunilor agro-turistice, în bază de patente.
În cadrul ambelor întrevederi cu factorii de decizie din raion dna Grigoriu a menționat că ”proiectele de dezvoltare trebuie impulsionate prin implicare și transparență”, adăugând că va încerca să asigure, pe platformă parlamentară transparentă, condiții de promovare a proiectelor de dezvoltare și de mediu pentru raionul Anenii Noi.
 
Cor. nostru
 
Notă: Deplasarea dnei Inga Grigoriu (fracțiunea Platforma DA) la Anenii Noi s-a desfășurat în cadrul programului de vizite în teritoriu al deputaților parlamentului.

Published in Economic

Preşedintele Raionului Anenii Noi

Raionul Anenii Noi este o unitate administrativ-teritorială, situată în centrul Republicii Moldova.

Populația raionului Anenii Noi, conform datelor recensământului populației din 2014, era de 78.996 persoane, dintre care 8.100 reprezentau populație urbană și 70.896 populație rurală. În componența raionului Anenii Noi intră 45 de localități.

Ne mîndrim cu unele întreprinderi economice unicat vestite în republica noastră cum ar fi SRL Floreni, SRL Salamer Com, SRL ”Golden Piglet”, SRL Aviselect,  SRL „Meteor", SA „Cariera Cobusca", cu obiective din industria alimentară, viticultură şi vinificaţie  SRL CASTEL MIMI, CAP „Basarabia", SRL „Carlevana Winery",  un loc deosebit îl ocupă UNIVERSALCOOP Anenii Noi şi  SRL „Din Vest". În arealul ştiinţific republican un loc onorabil îl ocupă Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii şi Medicină Veterinară „Tevit" din s. Maximovca. Raionul este cunoscut în republică, prin tezaurul său istorico-cultural şi anume monumentul lui Ştefan cel Mare, complexul memorial „Cap de pod Şerpeni", ansamblul de dansuri populare „Strămoşeasca".

La originea succeselor obţinute întotdeauna s-a aflat administraţia publică locală, prin reprezentanţii săi aleşi de populaţie, care fac tot posibilul ca raionul Anenii Noi să devină mai atractiv sub aspect investiţional.

Cu înaltă consideraţiune,

ION VICOL,

preşedintele raionului Anenii Noi

 

Calendar

« March 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Publicitate socială

showshowshowshow

Link-uri oficiale

 

 

Default Theme
Layout Direction
Body
Background Color [r]
Text color [r]
Top
Top Background Image
Background Color [r]
Text color [r]
Bottom
Bottom Background Image
Background Color [r]
Text color [r]