User Registration

or Cancel
Ora: 2:41
Admin

Admin

Vizita la gimnaziile Chirca și Botnărești

Thursday, 20 February 2020 09:13
În conformitate cu planul elaborat împreună cu dl președinte Ion Vicol, azi, 19 februarie, am vizitat inopinat 2 gimnazii din raion - Chirca (110 elevi) și Botnărești (81 de elevi).
Am asistat la câte 1 lecție - limba româna la Chirca (cl a VI-a) și limba rusă la Botnărești (cl.a IX-a). Am constatat că în ambele cazuri orele au fost moderate de pedagogi competenți, în primul caz fiind vorba chiar de un tânăr specialist.
Am discutat și cu colectivele didactice prezente azi la ore. Am constatat în ambele cazuri că instituțiile au nevoie de mobilier nou (pe care consiliul raional îl poate asigura din componenta destinată educației), de literatură pentru clasele primare și contemporană, dar și de lucrări de reparație, în special în blocurile alimentare (în Chirca e nevoie până și de geamuri la blocul alimentare, cele existente - din lemn - datând cu anul 1987). Gimnaziul Chirca nu are nici sală de sport, nici blocuri sanitare interioare, fapt grav și total inacceptabil în secolul XXI!
Am aflat cu bucurie că pedagogii și-au ridicat salariile majorate cu 10%, directorii - chiar cu mai mult, fapt care inspiră încredere în viitor.
Le-am comunicat în ambele cazuri că, potrivit ministrului finanțelor, Sergiu Pușcuța, guvernul va acoperi deficitul instituțiilor de învățământ, în special la capitolul salarii.
Au fost discuții constructive, iar acest fapt ne îndeamnă la noi experiențe de acest gen! Vizitele inopinate cu asistări la ore vor continua și în viitor!
 
O. Zelinski, vicepreședinte al raionului în domeniul social

Maternitatea spitalului raional Anenii Noi este de ceva timp o oază a Europei în orașul nostru. Asta - grație reparațiilor impresionante, desfășurate în cadrul unui proiect finanțat de Consiliul județean Vaslui.
Proiectul, în valoare de 115 mii de euro (100 de mii fiind contribuția partenerilor din Vaslui), a prevăzut reparația secției, a sălilor de operații, a saloanelor, schimbarea sistemului de încălzire, de alimentare cu apă și a canalizării.
În rezultat mamele din raion au condiții de invidiat, net superioare celor din capitală.
De aceasta s-au convins și generoșii donatori de la Vaslui - dl președinte Dumitru Buzatu și dl vicepreședinte Vasile Mariciuc, care au participat azi, 15 februarie, la ceremonia de inaugurare a secției.
Oaspeții s-au arătat mulțumiți de cele văzute, iar banii economisiți la capitolul lucrări - cca. 20 mii de euro - vor fi redirecționați pentru achiziționarea unui generator de energie electrică pentru spital.
Anterior consiliul raional a asigurat reparația celeilalte jumătăți a etajului secției, iar consiliul județean Vaslui a alocat 20 mii de euro pentru pavarea intrării în spital, construcția copertinei, dar și achiziționarea unei ambulanțe pentru spital.
Remarcăm pe final aportul ex-președinților raionului - dnilor A. Barbăroșie și S. Rapcea - în inițierea și, respectiv, păstrarea parteneriatului cu Consiliul județean Vaslui.
P.S.: au fost discutate și alte câteva proiecte de viitor, care vor fi finanțate de partenerii din Vaslui.

 

Gala excelenței în domeniul culturii

Monday, 17 February 2020 11:24

Gala excelenței în domeniul culturii a reunit în sala  Casei raionale personalități marcante ale culturii din raionul Anenii Noi și nu numai.
Din 2013 încoace evenimentul este organizat pentru a menționa cu diplome și premii bănești (simbolice) pe cei ce și-au adus aportul la dezvoltarea și promovarea culturii.
Printre ei se numără, în acest an, dl președinte al Consiliului judeţean Vaslui, dl Dumitru Buzatu, dar şi dl Vasile Pavăl, primar al oraşului Vaslui, care au găzduit în 2019 nenumărate evenimente cu participarea artiștilor din raion.
Nu au fost neglijați nici primarii receptivi pentru domeniul culturii: dna Lilia Brehov (Gura Bîcului), dnii Alexandru Mațarin (Anenii Noi) și Alexandru Nichitenco (Varnița).
Potrivit președintelui raionului Anenii Noi, dlui Ion Vicol, asemenea evenimente fac cinste raionului şi demonstrează nivelul înalt de dezvoltare a sectorului culturii.

 

 

Într-o vizită de lucru în teritoriu astăzi, 14 februarie 2020 a fost  dlui Serghei Pușcuță, viceprim – ministru, Ministru al Finanţelor. La întîlnirea cu ministrul au participat: conducerea raionului, primarii, şefii direcţiilor, secţiilor, serviciilor subordonate Consiliului raional, şefii serviciilor desconcentrate din teritoriu, agenţii economici, cetăţenii  raionului. 

În discursul său dl S.Pușcuță a menționat priorităţile Guvernului Republicii Moldova şi Ministerului  de Finanţe pentru perioada de activitate a anului 2020. La fel a avut o întrevedere cu colaboratorii Direcţiei Finanţe a Consiliului raional și a Direcţiei Deservire Fiscală Anenii Noi, după care a întreprins o deplasare în s. Floreni cu vizitarea SRL „Floreni” şi  instituţiilor de învăţământ  din localitate.

 

 

 

La data de 13.02.2020 conducerea raionului împreună cu colaboratorii Serviciului Agricultură și ai Direcției Deservire Fiscală au avut o ședință de lucru la primăria Mereni. Totodată s-au efectuat vizite la întreprinderile SRL Salamer Com și brutăria SRL Dorianis & Co din localitate. Este o mîndrie pentru raionul nostru de a avea agenți economici în teritoriu  ce ne oferă produse de înaltă calitate și în corespundere cu standardele europene de siguranță a alimentelor.

 

Ramule, neamule 2020

Friday, 14 February 2020 11:41
Ediția a VIII-a concursului dedicat creației lui Grigore Vieru -”Ramule, neamule 2020” a reunit la Centrului de Creație a Elevilor din Anenii Noi zeci de elevi pasionați de poezia regretatului poet.
La eveniment a participat și vicepreședintele de profil, care a asigurat instituția de susținere.

În perioada 13-16 februarie la MOLDEXPO are loc ediția curentă a expoziției naționale de promovare a turismului ”TOURISM. LEISURE. HOTELS”.
Grație implicării personale a președintelui, dlui Ion Vicol raionul Anenii Noi participă în premieră la eveniment, cu 7 producători de articole meșteșugărești, alimentare, dar și cu mândria turistică a raionului - vinăria CASTEL MIMI.
Ca și în cazul expoziției ”Fabricat în Moldova” autoritățile raionale au achitat standul producătorilor noștri.
Le urăm succes celor ce ne reprezintă la expoziție, iar noi, conducerea raionului, vom încerca să îi susținem și în anii următori pe cei ce pot contribui la dezvoltarea turismului în raion.
Cu prilejul expoziției a fost editat și un catalog turistic în limbile română și engleză, iar raionul nostru a fost inclus cu o prezentare în cadrul publicației.

Page 8 of 23

Preşedintele Raionului Anenii Noi

Raionul Anenii Noi este o unitate administrativ-teritorială, situată în centrul Republicii Moldova.

Populația raionului Anenii Noi, conform datelor recensământului populației din 2014, era de 78.996 persoane, dintre care 8.100 reprezentau populație urbană și 70.896 populație rurală. În componența raionului Anenii Noi intră 45 de localități.

Ne mîndrim cu unele întreprinderi economice unicat vestite în republica noastră cum ar fi SRL Floreni, SRL Salamer Com, SRL ”Golden Piglet”, SRL Aviselect,  SRL „Meteor", SA „Cariera Cobusca", cu obiective din industria alimentară, viticultură şi vinificaţie  SRL CASTEL MIMI, CAP „Basarabia", SRL „Carlevana Winery",  un loc deosebit îl ocupă UNIVERSALCOOP Anenii Noi şi  SRL „Din Vest". În arealul ştiinţific republican un loc onorabil îl ocupă Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii şi Medicină Veterinară „Tevit" din s. Maximovca. Raionul este cunoscut în republică, prin tezaurul său istorico-cultural şi anume monumentul lui Ştefan cel Mare, complexul memorial „Cap de pod Şerpeni", ansamblul de dansuri populare „Strămoşeasca".

La originea succeselor obţinute întotdeauna s-a aflat administraţia publică locală, prin reprezentanţii săi aleşi de populaţie, care fac tot posibilul ca raionul Anenii Noi să devină mai atractiv sub aspect investiţional.

Cu înaltă consideraţiune,

ION VICOL,

preşedintele raionului Anenii Noi

 

Calendar

« August 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Publicitate socială

showshowshowshow

Link-uri oficiale

 

 

Default Theme
Layout Direction
Body
Background Color [r]
Text color [r]
Top
Top Background Image
Background Color [r]
Text color [r]
Bottom
Bottom Background Image
Background Color [r]
Text color [r]