User Registration

or Cancel
Ora: 10:36
Admin

Admin

Miercuri, 11 martie 2020,  în incinta Consiliului raional s-a desfăşurat  şedinţa extraordinară a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale Anenii Noi, sub conducerea Preşedintelui raionului,  dl Ion VICOL.

    A fost prezentată  o informaţie  a situației naționale și locale în domeniul sănătății publice cât  și riscurile de răspândire a virusului COVID-19. S-au  propus măsuri de prevenire și profilaxie pentru a reduce riscul de infectare cu noul virus.

    Ca  rezultat comisia a aprobat o hotărâre  privind  măsurile ce urmează a fi întreprinse la nivel de raion, în special de informare a cetățenilor.

     De asemenea,  s-a decis  de a remite în adresa Autorităţilor Publice Locale de nivelul I o circulară,  privind întreprinderea măsurilor  de prevenire, profilaxie, control şi monitorizare a situaţiei. 

 

SC Vadalex- Agro SRL a finisat lucrările ce țin de tăiatul în uscat  a livezilor de pruni pe o suprafață de 15 ha  manual, vopsind rănile copacilor  în scop de protecție. 

La GȚ Vlasov Vladimir, s.Ruseni, în livada de migdal pe o suprafață de 50 ha ( soiurile Victoria și Meteor), după introducerea îngrășămintelor de amofos (250 kg la ha), reieșind din faptul că am avut parte de o iarnă secetoasă, se aplică irigarea copacilor (cca100l la pom).

SC SPC Expres SRL înregistrează o bună  dezvoltare la culturile de toamnă (grîu de toamnă) după introducerea îngrășămintelor de azot (150 kg la ha) pe o suprafață de 47 ha și pregătirea solului pe o suprafață de 67 ha pentru semănatul culturilor tehnice. 

”Proiectele de dezvoltare trebuie impulsionate prin implicare și transparență” – acesta a fost mesajul transmis la data de 9 martie de vicepreședinta Comisiei parlamentare mediu și dezvoltare regională Inga Grigoriu, în contextul vizitei de lucru desfășurate la Anenii Noi.
Programul a fost unul încărcat: discuții la Consiliul raional la subiectul impulsionării programelor de mediu finanțate de Fondul Ecologic Național (FEN) și de proiectele din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNR). La primul subiect, doamna Grigoriu a informat audiența despre faptul că Republica Moldova urmează să beneficieze în scurt timp de un credit în valoare de 100 de milioane de euro, oferit de Banca Europeană de Investiții, bani destinați anume implementării proiectelor de mediu. La subiectul al doilea, doamna deputat a menționat că va insista în parlament ca pentru FNDR să se revină la formula de finanțare de 1% din bugetul de stat, asta deoarece în prezent, de facto, suma dată este de cca 2 ori mai mică (cca. 220 de mln de lei anual).
A urmat o vizită la Bulboaca, la stația de epurare a întreprinderii orășenești ”Apă Canal Anenii Noi”, unde ar putea fi amplasată o platformă intermediară de selectare a deșeurilor în vederea valorificării lor. Un proiect în acest sens este în curs de conceptualizare la nivel de Consiliul raional și ar urma să fie depus spre finanțare la FEN. Asta - deoarece la nivel raional este în curs de implementare un proiect-pilot de colectare a deșeurilor în 5 sate și în oraș, proiect finanțat de partenerii din regiunea Kassel Germania și de PNUD. În cadrul proiectului – iniția de primăria Calfa în 2017 - au fost amenajate cca. 56 de platforme locale de stocare a deșeurilor în localitățile-pilot – Calfa, Telița, Gura Bîcului, Speia, Roșcani și Anenii Noi, dar și obținute 2 mașini moderne cu sistem automatizat de încărcare a deșeurilor.
În a doua jumătate a zilei doamna deputat a participat la ședința de constituire a clusterului turistic raional, format din mai multe primării cu potențial turistic și de Consiliul raional. În cadrul întrunirii doamna Grigoriu a prezentat audienței o inițiativă recentă a Guvernului, de ușurare a procedurii de deschidere a pensiunilor agro-turistice, în bază de patente.
În cadrul ambelor întrevederi cu factorii de decizie din raion dna Grigoriu a menționat că ”proiectele de dezvoltare trebuie impulsionate prin implicare și transparență”, adăugând că va încerca să asigure, pe platformă parlamentară transparentă, condiții de promovare a proiectelor de dezvoltare și de mediu pentru raionul Anenii Noi.
 
Cor. nostru
 
Notă: Deplasarea dnei Inga Grigoriu (fracțiunea Platforma DA) la Anenii Noi s-a desfășurat în cadrul programului de vizite în teritoriu al deputaților parlamentului.


Cunoscutul ansamblul de dans popular „Strămoşeasca” a împlinit 25 de ani de activitate. Palatul de cultură din Anenii Noi a fost sâmbătă, 7 martie, neîncăpător pentru oaspeţii şi prietenii dornici de a-i felicita şi a dori succese în continuare colectivului condus de maestrul în artă Andrei Baciu.
Pe scenă au evoluat dansatorii de la „Strămoşeasca”, ”Meleag basarabean” și ”Vatra strămoșească” – cu toții pregătiți de maestrul Baciu și echipa domniei sale.
Emoțiile publicului au fost de nedescris, aplauzele fiind darul cel mai de preț pentru artiștii din scenă.
Ansamblul „Strămoşeasca” a fost creat acum 25 de ani în Bulboaca şi este condus de neobositul maestru Andrei Baciu. În prezent, şcoala de dans a maestrului numără cca. 100 de discipoli în Anenii Noi, reuniți în 3 formații de dans - ”Strămoșeasca”, ”Meleag basarabean” și ”Vatra strămoșească”.
Felicitări, dragi artiști și maestre Baciu!

 

Lupta națională VOIEVOD – susținută de Consiliul raional Anenii Noi
Sala de sport a liceului ”A. Pușkin” din Anenii Noi a găzduit sâmbătă, 7 martie, ediția a doua a Turneului republican la lupta națională VOIEVOD.
Evenimentul a fost organizat de federația de profil, condusă de Nicolae Pascaru. Deoarece în componența federației intră și 2 cluburi de lupte din raion – Anenii Noi și Bulboaca – Consiliul raional și-a asumat pentru al doilea an consecutiv rolul de susținător al acestui eveniment sportiv. Un aport deosebit în acest sens a revenit dlui președinte Ion Vicol, care a susținut ideea organizatorilor de a desfășura evenimentul în raion, pentru a promova sportul în rândul tinerilor.
În cadrul competițiilor au participat mai bine de 240 de sportivi din 18 raioane ale republicii, tineri sportivi dedicați modului sănătos de viață și promovării spiritului patriotic. Campionii au fost menționați cu medalii, diplome și trofee din partea consiliului raional. Cei mai buni dintre ei vor participa în cadrul Campionatului european la lupta VOIEVOD, care va avea loc la 9 mai.
Prezent la ceremonia de premiere, vicepreședintele raionului, dl Octavian Zelinski, a asigurat sportivii de susținere și pe viitor, menționând că este o onoare pentru raion să găzduiască asemenea evenimente de marcă.

 

                                     

  Multstimate Doamne !                                                                                                           

Vă aduc cele mai sincere felicitări cu prilejul  Zilei Internaționale a Femeii -  8 martie !

Fie ca toate realizările frumoase, sănătatea și spiritul  acestei zilei  să vă însoțească  

pretutindeni, iar primăvara să Vă inunde sufletul  de bucurie  și de parfumul

 florilor  sale.  Să fiți mereu apreciate și inspirate de susținere și bunăvoință.

Pacea și înțelegerea să domine mereu în  casele și inimile Dvs.

Pentru toate eforturile și meritele în calitate de mame, soții  și colege de serviciu,

Vă aduc cel mai frumos buchet de  Recunoștință, Admirație și Respect.

                                                                             

     Cu înaltă considerațiune

    Ion VICOL, Președintele raionului Anenii Noi      

      Doamnele din domeniul asistenței sociale au fost felicitate azi de conducerea Direcției raionale de specialitate.
În sala mică a Casei Raionale de Cultură s-au adunat zeci de femei deosebite, care, prin tăria de caracter și nervii lor de fier, sunt în primele rânduri atunci când cineva are nevoie de ajutor și grijă.
      Doamnele din domeniul asistenței sociale sunt adevărate eroine, pentru că munca lor necesită un caracter aparte. 
După cuvintele de felicitare pentru colege, a urmat o activitate de promovare a grijii față de Copiii Soarelui - copilașii cu sindromul Down. Cu acest prilej s-a organizat o expoziție foto la acest subiect, expoziție vernisată de angajații Secției Cultură.

Rapsodii de primăvară consacrate femeii

Thursday, 05 March 2020 07:11

Femeile din raion au fost felicitate ieri, 04.03.2020 de conducerea raionului Anenii Noi cu prilejul ajunului sărbătorii de 8 martie.
În scenă au evoluat Orchestra  de muzică populară FOLCLOR și cvartetul BRIO SONORES, concertul fiind organizat, tradițional, de președintele raionului.
În sală au fost prezente doamne din toate localitățile raionului, care activează în sectorul public.
În alocuțiunea sa, dl președinte Ion Vicol a felicitat doamnele, menționând că acolo unde e femeia - e ordine și liniște!

P.S.: ne bucurăm că alături de noi în sală se afla și oaspetele drag de la Galați - vicepreședintele Consiliului județean, dl G. Istudor.
Page 9 of 26

Preşedintele Raionului Anenii Noi

Raionul Anenii Noi este o unitate administrativ-teritorială, situată în centrul Republicii Moldova.

Populația raionului Anenii Noi, conform datelor recensământului populației din 2014, era de 78.996 persoane, dintre care 8.100 reprezentau populație urbană și 70.896 populație rurală. În componența raionului Anenii Noi intră 45 de localități.

Ne mîndrim cu unele întreprinderi economice unicat vestite în republica noastră cum ar fi SRL Floreni, SRL Salamer Com, SRL ”Golden Piglet”, SRL Aviselect,  SRL „Meteor", SA „Cariera Cobusca", cu obiective din industria alimentară, viticultură şi vinificaţie  SRL CASTEL MIMI, CAP „Basarabia", SRL „Carlevana Winery",  un loc deosebit îl ocupă UNIVERSALCOOP Anenii Noi şi  SRL „Din Vest". În arealul ştiinţific republican un loc onorabil îl ocupă Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii şi Medicină Veterinară „Tevit" din s. Maximovca. Raionul este cunoscut în republică, prin tezaurul său istorico-cultural şi anume monumentul lui Ştefan cel Mare, complexul memorial „Cap de pod Şerpeni", ansamblul de dansuri populare „Strămoşeasca".

La originea succeselor obţinute întotdeauna s-a aflat administraţia publică locală, prin reprezentanţii săi aleşi de populaţie, care fac tot posibilul ca raionul Anenii Noi să devină mai atractiv sub aspect investiţional.

Cu înaltă consideraţiune,

ION VICOL,

preşedintele raionului Anenii Noi

 

Calendar

« September 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Publicitate socială

showshowshowshow

Link-uri oficiale

 

 

Default Theme
Layout Direction
Body
Background Color [r]
Text color [r]
Top
Top Background Image
Background Color [r]
Text color [r]
Bottom
Bottom Background Image
Background Color [r]
Text color [r]