User Registration

or Cancel
Ora: 5:16
Info

Info

Colaboratorii consiliului raional, în frunte cu președintele raionului și vicepreședinții, consilierii raionali i șefii mai multor structuri desconcentrate au comemorat în Piața 31 August memoria domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.
Solemnitatea a început cu un acatist oficiat de un sobor de preoți în frunte cu protopopul raionului, după care au urmat discursurile oficialităților.
În alocuțiunea sa, dl președinte al raionului, Alexandru Barbăroșie, și-a exprimat speranța că personalități asemenea lui Ștefan cel Mare vor mai apare pe pământurile Moldovei.
Activitatea s-a încheiat, tradițional, cu depuneri de flori al monumentul voievodului, amplasat în piața principală a orașului.
O. Zelinski


Infrastructura de afaceri din regiunile de dezvoltare și perspectivele implementării de proiecte în acest domeniu au fost principalele subiecte discutate în cadrul unui forum organizat de organizația britanică de consultanță Oxford Policy Management la Vadul-lui-Vodă.
La forum au participat reprezentanți ai agențiilor regionale de dezvoltare Centru, Sud și a nou-înființatei ADR Găgăuzia, dar și reprezentanți ai autorităților raionale interesate în implementarea de proiecte de inițiere a incubatoarelor de afaceri și altor forme de infrastructură de sprijin în afaceri.
Printre vorbitori vom menționa reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie, ai Agenției Naționale pentru Cercetare și Inovare, dar și formatorii din partea Oxford Policy Management.
Au fot prezentate proiectele depuse spre finanțare sau în curs de depunere, dar care au drept scop crearea unităților de sprijin în afaceri (incubatoare, parcuri industriale, hub-uri, etc.).
Printre proiectele exemplu s-a numărat și proiectul depus la Fundația Est-Europeană de înființare a unui hub pentru industriile creative în orașul Anenii Noi (proiect consultat de expertul Vadim Iațchevici). Incubatorul de afaceri va fi amplasat în blocul de cămin al liceului raional ”A. Straistă”. Bugetul total al proiectului constituie circa 1,6 milioane de lei, inclusiv 641500 de lei este contribuția consiliului raional Anenii Noi și a Consiliului județean Neamț, iar restul de 1 milion de lei urmează să fie acoperit în cadrul proiectului de la Fundația Est-Europeană.
Hub-ul ar urma să se bazeze pe atragerea unor agenți economici din raion, specializați în industrii creative, în primul rând în soft/robotică/design/call centre/meșteșugărit.
Per ansamblu, la prima etapă al dispoziția antreprenorilor care vor fi selectați prin concurs, va fi pusă la dispoziție o suprafață de circa 200 de m2 de spații de oficiu, suprafețe oferite gratuit, beneficiarii urmând a achita doar utilitățile.
Octavian Zelinski
Imagine de arhivă


Sala mică a consiliului raional a găzduit acum câteva zile un seminar organizat de Cancelaria de stat privind raportul de activitate al instituției pe primul trimestru al anului.
În cadrul activității, șefa Oficiului teritorial Căușeni al Cancelariei, dna Viorica Costin-Morozan le-a vorbit secretarilor consiliilor locale despre cele mai frecvente greșeli comise de ei în procesul de perfectare a deciziilor consiliilor locale, aducând exemple concrete. S-a vorbit și despre procedura de conectare la sistemul nou – Registrul de stat al actelor locale, dar și despre plasarea actelor în registrul online.
La ședință a fost prezent și secretarul consiliului raional Anenii Noi, dl Petru Bocu, le-a vorbit primarilor despre inițiativa recentă a consiliului raional de înființare a unei întreprinderi intercomunale de gestiune a deșeurilor, întreprindere care ar urma să aibă drept fondatori consiliul raional și primăriile din raion. Domnia sa menționat că această inițiativă va duce la rezolvarea în timp a problemei selectării, evacuării și stocării deșeurilor, fapt pentru care a îndemnat secretarii să includă cât de rapid pe ordine de zi a consiliilor locale decizia de aderare la întreprinderea intercomunală.
În cadrul seminarului, secretarii consiliilor locale Mereni și Speia au primit diplome din partea Guvernului.
Octavian Zelinski


Primarii din raion au participat la o ședință de lucru organizată de Cancelaria de Stat cu participarea reprezentanților Inspecției Energetică Teritoriale Căușeni.
În cadrul ședinței, desfășurată în sala mică a consiliului raional, primarii au fost instruiți despre regulile ce trebuie respectate pentru a preveni situațiile excepționale în materie de electricitate, dar și despre cadrul normativ ce reglementează obligațiunile administrațiilor locale în acest domeniu.
Octavian Zelinski

Alertă meteo!

Wednesday, 27 June 2018 11:35

 

INSPECTORATUL ENERGETIC de STAT

Vă aduce la cunoștință

INFORMAȚIA

de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat!    

  Alertă meteo!

Se anunță ploi puternice cu descărcări electrice până la sfârșitul săptămânii.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de ploi până la sfârșitul acestei săptămâni.

Astfel, în perioada 27 – 30 iunie curent, pe întreg teritoriul țării se prevede căderea averselor puternice, izolat foarte puternice, însoțite de descărcări electrice, cu grindină și intensificări ale vântului cu aspect de vijelie de până la 15-20 m/s.

Ploile puternice şi vijelia pun stăpânire pe Moldova.  

Avertizarea va intra în vigoare azi, 27.06.2018, după-amiază.

O situaţie critică este aşteptată în această seară când cantitatea de precipitaţii ar putea ajunge, în unele regiuni, până la 60 de litri pe metru pătrat, ceea ce înseamnă norma pentru aproape o lună. 

Hidrologii  prognozează creşterea locală a nivelului apei cu 0,5-1,0 m și formarea scurgerilor intensive pe pante cu risc de inundații locale pe unele râuri mici și în locurile joase.

Specialiştii atenţionează că pe alocuri va cădea şi grindină, iar vântul va sufla cu o viteză de peste 70 de kilometri pe oră.

Ținând cont de cele menționate, Inspectoratul Energetic de Stat Vă atenționează că condiţiile meteorologice anunţate prezintă un pericol real pentru REȚELELE ELECTRICE, inclusiv provocarea unor situații de avarie și  posibile electrocutări cu victime omeneşti.

În special vântul în rafale poate afecta buna funcţionare a reţelelor electrice, generând astfel situaţii de avarie.

Totodată, în contextul avertismentului meteorologic atragem atenţia:

1)        reprezentanților administrației publice locale și solicităm conlucrarea cu populația, îndeosebi cu copiii, asupra necesităţii respectării stricte a regulilor de securitate în raport cu instalaţiile electrice în situaţii de intemperii sau de avarie. Iată unele din ele:

ocolirea conductoarelor electrice căzute accidental la pământ sau care atârnă suspect de pe piloni sau copaci;

-  interzicerea atingerii conductoarelor electrice rupte şi căzute la pământ;

-  interzicerea intervenției în instalațiile electrice, deoarece aceste acţiuni se pot solda cu electrocutări. 

                        

2)     Populației privind respectarea regulilor de securitate electrică pentru a se proteja pe singuri și membrii familiilor.

3)     Familiarizarea populației cu procedeul de acordare a primului ajutor în cazul electrocutării și  informarea repetată privind faptul, că în cazul electrocutării, acesta permite păstrare vieţii accidentatului. De asemenea la depistarea unor asemenea cauze apelați imediat serviciul național de urgență 112.

4)     De asemenea trebuie de menționat faptul că despre orice incident informați în regim de urgență ORED prin următoarele metode:

 

a)       Serviciul – Moldelectrica

E-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel.: +373 (22) 22-22-70
Fax: +373 (22) 25-31-42

Filialele:

Adresa: MD-2055; mun.Chişinău, or. Vatra, str. Luceafărul, 13
E-mail: 
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel.: +373 (22) 30-93-59
Fax: +373 (22) 25-36-15
Orele de lucru: 8:00 – 17:00
Orele de lucru ale SOD: 24 / 24 ore

Filiala Reţelele Electrice de Tensiune Înaltă Sud

 

b)      Serviciului – RED Union Fenosa – 0 22 43 11 11

E-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Lista oficiilor comerciale:

 

Filiala

Adresa

№ telefon

Chisinau

str. A.Doga , 4

0-22-43-11-11

Hincesti

str. Industriala , 14

0-269-20-079

Causeni

str. Alba Iulia , 69

0-243-20-460

Orhei

str. C. Negruzzi, 76

0-235-34-611

Comrat

str. Lenin, 203A

0-298-20-460

Cahul

str. Alexei Mateevici, 25

0-299-31-459

 

 

 

 

2381,2 mii lei au fost alocați din soldul disponibil al raionului instituţiilor de învăţământ pentru acoperirea deficitului de buget.

În lista instituțiilor de învățământ subvenționate se regăsesc 11 gimnazii și licee din raion (din totalul de 33 de instituții de învățământ din raion).

Lider la capitolul deficit acoperit este gimnaziul din Cobusca Nouă, urmat de liceul rus din orașul Anenii Noi. Iată lista completă a instituțiilor deficitare finanțate de consiliul  raional:

IP Gimnaziul Cobusca Nouă    515.9 mii lei

IP Liceul "A.Puşkin"       456.4

IP Gimnaziul Botnăreşti  253.5

IP Gimnaziul Chetrosu    246.0

IP Liceul "A.Straistă"      240.0

IP Gimnaziul Ţînţăreni    180.0

IP Gimnaziul Delacău      141.6

IP Gimnaziul Calfa 120.4

IP Gimnaziul Merenii Noi         100.4

IP  Gimnaziul "A.Guzun" Bulboaca   91.0

IP  Gimnaziul Speia        36.0

Consiliul raional, în calitate de fondator, alocă an de an mijloacele necesare acoperirii deficitului bugetar, pentru a evita închiderea școlilor și disponibilizarea cadrelor didactice. Asta în condițiile în care guvernarea a promis de nenumărate ori că nici o școală din țară nu va fi închisă și că vor fi alocate mijloace financiare în acest sens.

 

Octavian Zelinski

 

 

Consilierii raionali au aprobat alocarea mijloacelor financiare pentru implementarea  proiectului  de înființare a unui incubator de afaceri, cofinanțat de Consiliul Județean  Neamț.

Proiectul prevede înființarea și dotarea unui incubator de afaceri (hub) pentru industriile creative în raionul  Anenii Noi. CreativeHUB – aceasta este denumirea neoficială data incubatorului de afaceri, va fi amplasat în blocul de cămin al liceului raional ”A. Straistă” , la etajul 2 (componenta oficii – etapa I). Bugetul total al proiectului constituie 641500 de lei, din care circa 210 mii de lei este contribuția consiliului raional, pentru reparația celor 7 oficii, iar 21385 de euro este contribuția oferită de administrația județului Neamț în cadrul proiectului comun (bani care vor fi direcționați pentru achiziționarea de echipamente IT, echipamente de producție și mobilier).

Hub-ul ar urma să se bazeze pe atragerea unor agenți economici din raion, specializați în industrii creative, în primul rând în soft/robotică/design/call centre/meșteșugărit.

Per ansamblu, la prima etapă al dispoziția antreprenorilor care vor fi selectați prin concurs, va fi pusă la dispoziție o suprafață de circa 200 de m2 de spații de oficiu, suprafețe oferite gratuit, beneficiarii urmând a achita doar utilitățile.

Printre activitățile care vor fi desfășurate de consiliul raional în vederea susținerii antreprenorilor se numără:

1.  Identificarea noilor  parteneri în activitatea rezidenților (printre partenerii deja identificați, cu care a fost semnat și un acord de colaborare, se numără incubatorul de afaceri creative din Galați, OpnHUB).

2.    Facilitarea participării rezidenților HUB-ului la expozițiile din țară și străinătate.

 

În aceeași ordine de idei, a dezvoltării incubatorului, se înscrie și un alt proiect depus de consiliul raional la Fundația Est-Europeană. Proiectul, care, sperăm, va fi câștigat, prevede achiziționarea de echipamente IT în plus față de cele finanțate de consiliul județean Neamț, organizarea unor activități de promovare a antreprenorilor, de instruire și mentorat pe durata a 18 luni. Proiectul a fost elaborat în cadrul unui parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională Centru, organizația britanică DFID și Agenția de Inovație și Transfer Tehnologic de pe lângă Academia de Științe a Moldovei, care au oferit sprijin în procesul de scriere a proiectului.

Procedural, consiliul raional Anenii Noi urmează să implementeze proiectul din surse proprii (astfel explicându-se alocarea inițială a întregii sume, inclusiv a cotei Consiliului județean neamț), să raporteze finanțatorului despre cheltuirea corectă a banilor, să realizeze un audit independent, după care partea română va transfera integral suma de cca. 21000 de euro pe conturile executivului raional.

Octavian Zelinski

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În vederea asigurării unei bune gestiuni a procesului de colectare, sortare și stocare a deșeurilor menajere din raion, Consiliul raional Anenii Noi a aprobat înființarea unei Asociații  Intercomunitare, având ca fondatori Consiliul raional și mai multe primării din raion.

Ideea înființării unei asemenea asociații a apărut în procesul negocierilor dintre autoritățile raionale și reprezentanții landului Kreis Kassel din Germania, prin care ultimii se arătaseră interesați să dezvolte proiectul început în calfa, Speia, Telița, Gura Bîcului și Roșcani în domeniul sortării și evacuării deșeurilor.

La o primă etapă germanii au finanțat construcția unor rampe de stocare în aceste localități, cumpărarea unor urne, , oferind în dar și o autospecială de evacuare a deșeurilor.

Au urmat runde de negocieri privind extinderea proiectului la nivel de raion, germanii arătându-se interesați de a finanța dezvoltarea proiectului, cu condiția asocierii intercomunitare și gestionării în comun a problemei salubrizării și deșeurilor.

Va urma o procedură ceva mai complicată de cooptare a unui număr cât mai mare de comunități din raion, astfel încât fiecare din ele să poată beneficia de un serviciu modern de selectare, triere, stocare temporară pe rampe amenajate și de evacuare la timp a deșeurilor.

Ne exprimăm speranța ca primarii și consilierii din toate cele 26 de primării din raion să se arate receptivi, pentru că, precum glăsuiește un vechi proverb ”Unde-i unul, nu-i putere!”

 

Octavian Zelinski

Page 14 of 61

Preşedintele Raionului Anenii Noi

Raionul Anenii Noi este o unitate administrativ-teritorială, situată în centrul Republicii Moldova.

Populația raionului Anenii Noi, conform datelor recensământului populației din 2014, era de 78.996 persoane, dintre care 8.100 reprezentau populație urbană și 70.896 populație rurală. În componența raionului Anenii Noi intră 45 de localități.

Ne mîndrim cu unele întreprinderi economice unicat vestite în republica noastră cum ar fi SRL Floreni, SRL Salamer Com, SRL ”Golden Piglet”, SRL Aviselect,  SRL „Meteor", SA „Cariera Cobusca", cu obiective din industria alimentară, viticultură şi vinificaţie  SRL CASTEL MIMI, CAP „Basarabia", SRL „Carlevana Winery",  un loc deosebit îl ocupă UNIVERSALCOOP Anenii Noi şi  SRL „Din Vest". În arealul ştiinţific republican un loc onorabil îl ocupă Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii şi Medicină Veterinară „Tevit" din s. Maximovca. Raionul este cunoscut în republică, prin tezaurul său istorico-cultural şi anume monumentul lui Ştefan cel Mare, complexul memorial „Cap de pod Şerpeni", ansamblul de dansuri populare „Strămoşeasca".

La originea succeselor obţinute întotdeauna s-a aflat administraţia publică locală, prin reprezentanţii săi aleşi de populaţie, care fac tot posibilul ca raionul Anenii Noi să devină mai atractiv sub aspect investiţional.

Cu înaltă consideraţiune,

ION VICOL,

preşedintele raionului Anenii Noi

 

Calendar

« July 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Publicitate socială

showshowshowshow

Link-uri oficiale

 

 

Default Theme
Layout Direction
Body
Background Color [r]
Text color [r]
Top
Top Background Image
Background Color [r]
Text color [r]
Bottom
Bottom Background Image
Background Color [r]
Text color [r]