User Registration

or Cancel
Ora: 5:44
Info

Info

Imprudenţa i-a costat viaţa

Tuesday, 30 October 2018 09:57

Imprudenţa i-a costat viaţa

 

În ultimul timp tot mai frecvente sunt cazurile de incendii provocate de receptoarele electrice utilizate de către consumatori cu abateri de la cerinţele Normelor, starea tehnică deplorabilă a reţelei de iluminare și prize, soldate cu pierderi materiale irecuperabile iar în unele cazuri pot pune în pericol viața oamenilor.

Astfel o tragedie care după părerea Inspecţiei energetice putea fi evitată a avut loc pe data de 14.10.2018 în s. Cîrnăţenii Noi r-nul Căuşeni, în gospodăria unui consumator casnic. După examinarea circumstanţelor cazului la faţa locului de comun cu reprezentanţii Direcţiei Situaţii Excepţionale, s-a constatat că focar de incendiu ar fi fost televizorul lăsat conectat în priza electrică fără supraveghere (pe timp de noapte) care a ars complet și ca rezultat - intoxicaţia cu CO2 a proprietarei casei soldată cu deces.

Un alt caz de incendiu a avut loc în s. Chircăeşti r-nul Căuşeni pe 06.10.2018 în gospodăria consumatorului casnic. Ca focar de incendiu se presupune că ar fi priza electrică suprasolicitată, unde se conectau mai multe receptoare electrice concomitent, fapt strict interzis de Normele în vigoare (încălzitor de apă, maşină de tăiat fer şi altele). În urma incendiului a fost distrusă terasa (veranda din lemn) şi acoperișul casei de locuit.

De asemenea pe data de 15.10.2018 în or. Căuşeni în gospodăria consumatorul casnic s-a produs un incendiu. Ca focar de incendiu se presupune că ar fi încălzitorul de apă (lăsat fără supraveghere) conectat în reţeaua electrică, care în urma unui defect a fost supraîncălzit cu incendierea plasticului de pe corp. Bucăţile de plastic incendiat au căzut pe hainele lăsate pe maşina de spălat, amenajată sub încălzitorul electric cu pricina. În urma incendiului a fost afectată încăperea în care se afla încălzitorul, în rezultatul arderei plasticului, izolaţiei conductorului de conecxiune în reţiaua electrică.

În scopul prevenirii cazurilor de electrocutare, incendiilor provocate de receptoarele electrice, este strict necesar conştientizarea de către populație a pericolului care îl prezintă accidentul în cazul comportării neadecvate cu instalaţiile electrice şi a regulilor securităţii electrice ce trebuie respectate.

REŢINEŢI:

* Menţineţi în stare satisfăcătoare reţeaua de iluminare, receptoarele electrice utilizate;

* Nu utilizaţi prelungitoare defectate, aparate electrocasnice defectate,

reşouri electrice cu elemente termice deschise pentru încălzirea

încăperilor;

* Nu lăsaţi fără supraveghere receptoarele electrice conectate la reţeaua electrică;

* Nu suprasolicitaţi reţeaua de iluminare și prize din locuinţe prin conectarea concomitentă într-o priză a mai multor receptoare electrice;

 

Inspecţia Energetică Teritorială Căuşeni manifestă o profundă îngrijorare privind circumstanţele cazurilor de incendii descrise şi în scopul evitării cazurilor similare pe viitor vine cu un apel către populaţia raionului întru respectarea întocmai a cerinţelor Normelor privind securitatea electrică în cadrul utilizării receptoarelor electrice.

 

Inspector IET Căuşeni P.Cocier

29.10.2018

Ședința Guvernului în teritoriu, desfășurată la Anenii Noi
Ședința comună a echipei guvernamentale și autoritățile publice locale din Anenii Noi, care a avut loc vineri 26 octombrie 2018, s-a defășurat în sala mare a Casei de cultură din orașul Anenii Noi, în prezența a peste 500 de cetățeni, inclusiv primari, consilieri raionali și locali, funcționari din sectorul bugetar. 

Ședința a fost deschisă de Președintele raionului Anenii Noi, dl Serghei Rapcea care în mesajul de salut a ținut să exprime recunoștința cetățenilor raionului pentru efortul guvernului de susținere a dezvoltării localităților din raion prin implementarea programelor naționale ”Prima Casă”, la fel a fost apreciat programul ”Drumuri buune pentru Moldova” și investițiile în infrastructura rutieră a raionului, inclusiv podul peste rîul Bîc care a fost deschis oficial în aceiași zi.
În discursul său președintele a făcut trimitere la o serie de probleme cu care se confruntă raionul, gunoiștea din satul Țînțăreni, lipsa rețelelor de apeduct funcționale și canalizare din satele raionului. La finalul discursului a fost oferit cuvânt Primului ministru dlui Pavel Filip.
În discursul său Primul ministru a trecut în revistă o serie de programe și proiecte care se află la momentul actual în implementare la nivel național, cu susținerile de rigoare a inițiativelor care urmează a fi promovate. La fel s-a referit și la noua lege a salarizării în sectorul bugetar, care vine nu doar cu majorări de salarii, dar vine să facă ordine în sistem.
La fel a fost susținut o sesiune de întrebări-răspunsuri, menite să aducă în agenda demnitarilor prezenți problemele cu care se confruntă cetățenii și să ofere explicații de rigoare sau includerea acestora în agenda soluționării lor.
Ședința a purtat un caracter lucrativ pe toată durata acesteia, fiind păstrată o atmosferă de colegialitate.

 

 

Deschiderea podului peste rîul Bîc

Monday, 29 October 2018 15:26

Ziua de vineri 26.10.2018 a fost marcată de un eveniment pe măsura așteptărilor celor doi ani, atît au durat lucrările de reconstrucție a podului. Acest eveniment a fost marcat prin participarea Primului Ministru dl. Pavel Filip la deschiderea oficială a unui obiect de infrastructură care face legătura cu cele 11 localități din zona rîului Nistru și traseie de importanță națională.
Obiectul de infrastructură a costat 18 mln lei fiind alocate din bugetul național, pentru construcția acestuia au fost folosite tehnologii de ultimă generație.
În cadrul discuțiilor purtate cu oficialitățile care au asistat la deschiderea podului, Președintele raionului dl Serghei Rapcea a ținut să mulțumească Guvernului RM pentru susținerea financiară a proiectelor de infrastructură din raion și în special pentru reconstrucţia podului.

 

Astăzi 25 octombrie Președintele raionului Anenii Noi a asistat la debutul seminarului raional desfășurat semestrial cu toți angajații din domeniul culturii din raionul Anenii Noi. Activitatea s-a desfășurat conform planului Secției Cultură și Turism Anenii Noi și a întrunit în incinta Centrului Cultural Multifuncțional din Anenii Noi toți responsabilii din domeniul culturii din raion. Seminarul a fost moderat de către dl Vasile Moroșanu – șef Secție Cultură, care a oferit cuvînt președintelui raionului.
În discursul său, președintele a venit cu un mesaj de asigurare a suportului pentru domeniul culturii și a lucrătorilor din domeniu. Reiterând problema salarizării mici a lucrătorilor din domeniu, au fost aduse precizări asupra majorărilor salariale care au fost anunțate de guvern, ce prevăd majorări pînă la 90% a salariilor pentru anumite categorii de angajați din domeniul bugetar. 
La fel au fost abordate de către cei prezenți o serie de probleme pentru rezolvarea cărora s-a solicitat implicarea administrației publice localede nivelul II, probleme care se referă la distribuirea surselor alocate domeniului culturii în bugetele locale.

 

În cadrul vizitei planificate a Președintelui raionului dlui Serghei Rapcea la secția de maternitate din cadrul IMSP Spitalul raional Anenii Noi, a fost inspectată secția, pentru a cunoaște care sunt condițiile pentru mame și nou născuți în secție. În cadrul vizitei s-a constatat o calitate redusă a condițiilor de internare și deservire a beneficiarilor. Pornind de la mobilierul învechit și distrus pînă și echipamentul medical este într-o stare nesatisfăcătoare. 
Această situație de fapt explică de ce 2/3 din mamele raionului Anenii Noi preferă instituții medicale din Chișinău pentru a aduce pe lume nou-născuții.
În cadrul discuțiilor purtate cu personalul medical Președintele a dat asigurări că până la finele mandatului său, secția de maternitate va fi renovată, urmând ca personalul medical să schimbe atitudinea față de beneficiari, deoarece în raport cu beneficiarii nu contează doar echipamentul medical și condițiile de cazare, dar un lucru important este atitudinea medicilor față de pacienți.

 

Şedința Euroregiunii Siret-Prut-Nistru

Wednesday, 24 October 2018 11:48

Președintele raionului Anenii Noi, dl Sergiu Rapcea, a participat ieri, 23 octombrie, la ședința Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, în cadrul căreia au fost discutate oportunități de finanțare a proiectelor de dezvoltare, inclusiv pentru regiunea noastră.

”E preferabil să investim în sport și în modul sănătos de viață!”
Opinia a fost expusă în contextul campaniei de identificare a problemelor cu care se confruntă sportul în raion, dar și a identificării de soluții pentru rezolvarea acestor probleme.
”Avem sportivi buni în raion, în special la caiac-canoe, box, fotbal, lupte libere, gimanstică. Ei trebuie cunoscuți și ajutați”
În acest context, reieșind din faptul că în prezent este în toi procesul de elaborare a bugetului pentru anul 2019, președitele raionului a solicitat tuturor antrenorilor să intervină cu propuneri și demersuri pentru anul viitor.
”E preferabil să investim în sport și în modul sănătos de viață!” Această opinie a președintelui raionului, expusă în cadrul întâlnirii cu antrenorii secțiilor sportive din raion, a fost susținută de toți cei prezenți.
CR Anenii Noi

Prefigurând ședința de guvern, care va avea loc vineri, 26 octombrie, la Anenii Noi, primarii, împreună cu președintele raionului Anenii Noi, identifică cele mai importante probleme ale localităților, pentru a le propune guvernului spre soluționare.

 

Page 6 of 61

Preşedintele Raionului Anenii Noi

Raionul Anenii Noi este o unitate administrativ-teritorială, situată în centrul Republicii Moldova.

Populația raionului Anenii Noi, conform datelor recensământului populației din 2014, era de 78.996 persoane, dintre care 8.100 reprezentau populație urbană și 70.896 populație rurală. În componența raionului Anenii Noi intră 45 de localități.

Ne mîndrim cu unele întreprinderi economice unicat vestite în republica noastră cum ar fi SRL Floreni, SRL Salamer Com, SRL ”Golden Piglet”, SRL Aviselect,  SRL „Meteor", SA „Cariera Cobusca", cu obiective din industria alimentară, viticultură şi vinificaţie  SRL CASTEL MIMI, CAP „Basarabia", SRL „Carlevana Winery",  un loc deosebit îl ocupă UNIVERSALCOOP Anenii Noi şi  SRL „Din Vest". În arealul ştiinţific republican un loc onorabil îl ocupă Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii şi Medicină Veterinară „Tevit" din s. Maximovca. Raionul este cunoscut în republică, prin tezaurul său istorico-cultural şi anume monumentul lui Ştefan cel Mare, complexul memorial „Cap de pod Şerpeni", ansamblul de dansuri populare „Strămoşeasca".

La originea succeselor obţinute întotdeauna s-a aflat administraţia publică locală, prin reprezentanţii săi aleşi de populaţie, care fac tot posibilul ca raionul Anenii Noi să devină mai atractiv sub aspect investiţional.

Cu înaltă consideraţiune,

ION VICOL,

preşedintele raionului Anenii Noi

 

Calendar

« September 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Publicitate socială

showshowshowshow

Link-uri oficiale

 

 

Default Theme
Layout Direction
Body
Background Color [r]
Text color [r]
Top
Top Background Image
Background Color [r]
Text color [r]
Bottom
Bottom Background Image
Background Color [r]
Text color [r]