Comemorarea Marelui Domnitor al Moldovei Ștefan cel Mare și Sfânt

2 июля 2022

Astăzi,  2 iulie 2022 cinstim cea dea 518-a aniversare de la trecerea în neființă a Marelui Domnitor  al Moldovei Ștefan cel Mare și Sfânt (1457-1504).

Cu acest prilej Președintele raionului Anenii Noi dl Ion Vicol, vicepreședinții raionului dl Dmitri Ciur și dl Viorel Cociug, colaboratorii Consiliul raional și a subdiviziunilor acestuia, Direcția Generală Educație, Cultură și Turism, cât și un grup de preoți ai Protopopiatului  raionului, ghidați de Petru Oltu, protopop de Anenii Noi, au venit cu un  omagiu în semn recunoștință pentru a cinsti memoria Marelui Voievod printr-un program artistic inedit, o slujbă de pomenire și depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Marele Domnitor a fost canonizat şi trecut în rândul sfinţilor în data de 15 iulie 1992, fiind sărbătorit în calendarul Bisericii Ortodoxe Române în data de 2 iulie.

”Subtil strateg și neînfricat luptător, diplomat neîntrecut, apărător al credinței creștine, promotor și constructor al artei și culturii epocii sale, a lăsat ca mărturie cetățile de apărare, bisericile și mănăstirile cu arhitectura, pictura, ce fac dovada atingerii ultimei culmi a desăvîrșirii, fiind o expresie a voinței de creație a unui geniu”.
Astfel spus, este o datorie sfântă a noastră de a păstra cu sfinţenie patrimoniul lăsat de Ştefan cel Mare pentru a-l transmite viitoarelorgenerații.