Amplasamentul de faună

de lângă satul Calfa este un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic în raionul Anenii Noi. Este amplasat la nord-vest de satul Calfa, la est de podul peste calea ferată, pe malul drept al râului Bîc. Are o suprafață de 35 ha, sau 11,79 ha conform unor aprecieri mai recente. Punctul fosilifer de la Calfa a fost descoperit la începutul sec. al XX-lea de geologul rus Vladimir Laskarev. În a doua jumătate a secolului XX amplasamentul a fost studiat mai amănunțit, inclusiv de paleontologul Alexandru Lungu.

În sit au fost găsite resturi scheletice de mamifere, păsări, reptile, pești, moluște și unele plante, acumulate la baza unei stânci sarmațiene 10-12 milioane de ani în urmă. Colecția este una din cele mai bogate, variate și vechi din sarmațianul mediu din Europa.

Majoritatea animalelor descoperite erau mamifere (Hemisorex suhoviProochotona calfenseNeocricetodon (Kowalskia) moldavicaMahairodus lascareviHippotherium sarmaticumLagomeryx fleroviSchizochoerus vallezensis), mai puține reptile (Sarmatemys lunguiVipera sarmatica) și altele Obiectivul a fost luat sub protecția statului prin Hotărîrea Sovietului de Miniștri al RSSM din 13 martie 1962 Situl paleontologic este de interes deosebit pentru studiul evoluției faunei de vertebrate terestre a miocenului superior din Republica Moldova și întregul continent.