Razii de combatere a încălcărilor de mediu

9 марта 2021

Inspecția pentru Protecția Mediului (IPM) Anenii Noi în perioada 23.02-05.03.2021, pe teritoriul raionului a organizat mai multe razii de combatere a tăierilor ilicite şi braconajului.

Astfel, în rezultatul acțiunilor desfăşurate la 25.02.2021, ora 13:00, în regiunea localităţii Speia a fost stopată unitatea de transport de model T-40, care tracta o remorcă cu masă lemnoasă (fără acte de provenienţă), încărcată din fondul forestier al O. S. Anenii Noi, în volum de 7-8 m/s, specia frasin. Persoana culpabilă, a fost atrasă la răspundere contravenţională în baza art. 142, alin (2), cu înaintarea amenzii în mărime de 10 u. c. (500 lei). Masa lemnoasă a fost transmisă la sediul cantonului silvic pentru depozitare, până la obţinerea actelor corespunzătoare.

La 28.02.2021, în jurul orei 13:00, un alt caz a fost depistat în comun cu Inspectoratul de Poliție în localitatea Puhăceni. A fost stopată unitatea de transport, de model Ford, care transporta masă lemnoasă, specia salcie, în volum de 3 m/s fără acte de provenienţă a masei lemnoase.

Ca urmare, unitatea de transport, la fel și masa lemnoasă a fost reţinută, până la constatarea provenienţei acesteia. Persoanei în cauză, i-a fost întocmit un proces-verbal în baza art. 142, alin (2) CC pentru încălcarea modului de folosire a fondului de exploatare, de recoltare, de transportare şi export al lemnului, fiindu-i aplicată amendă în mărime de 500 lei.

Totodată, au fost depistate şi contracarate nouă cazuri de ardere a deşeurilor menagere şi de altă provenienţă, cu atragerea la răspundere contravențională persoanelor vinovate în baza art.154, alin.(1) CC cu înaintarea amenzilor în mărime totală de 5400 lei, şi un un caz de păşunat al ovinelor în fâşia forestieră de protecţie a terenurilor, proprietate a APL Cobusca Nouă. Pentru păşunatul ovinelor în perioadă şi loc interzis, persoana culpabilă, locuitor al s. Cobusca Nouă, a fost sancţionat cu amendă în mărime de 150 lei, iar prejudiciul cauzat mediului prin păşunat ilicit a constituit 972 lei.

 

        Vitalie Sturza, Șef  IPM Anenii Noi