Vizita de lucru la ferma de ovine

10 сентября 2021

Specialiștii Sectiei Agricultură și Alimentatie a Consiliului Raional Anenii Noi au efectuat o vizită de lucru la ferma de ovine și caprine din s.Telița. Agentul economic recent a procurat mioare de rasa pură „Assaf”, soi cu o productivitate înaltă de lapte.

Despre creșterea oilor Assaf putem spune că este la început în Republica Moldova, dar trebuie menționat ca această rasă, originară din Israel și apreciată în Orientul Mijlociu, este un rezultat deosebit al încrucișărilor realizate între Awassi și Est Friesian. Oile Assaf au o rezistență foarte mare la frig, având capacitatea să reziste la -40, -50 de grade Celsius cu o toleranță bună a mediului, fiind ușor adaptabile. O oaie Assaf are la 4 ani o greutate de circa 70 de kilograme, în timp ce berbecul poate atinge și 150 de kilograme. Producția anuală de lapte se situează în intervalul 390-440 de litri.

Deasemenea, a fost mentionat faptul existenței proiectelor start-up, programelor speciale de creditare la o rată avantajoasă prin intermediul AIPA, programe pentru tinerii fermieri, precum și posibilitățile de accesare a proiectelor cu finanțarea externă.

În cadrul vizitei s-a convenit asupra unei colaborări fructuoase a autorităților publice locale cu agenții economici din teritoriu  prin acordarea suportului consultativ pe perioada implimentării proiectelor inițiate, precum și dezvoltarea  sectorului zootehnic.