Ziua Națională a Culturii — ziua de naștere a Luceafărului poeziei românești

15 января 2024

În Europa, fiecare ţară are o zi a culturii naționale, care e legată de numele unor personalităţi marcante.

În Republica Moldova, începând cu anul 2013, sărbătorim Ziua Națională a  Culturii la 15 ianuarie, când s-a născut cea mai importantă voce poetică din literatura română,   Luceafărul poieziei românești, Mihai Eminescu.   Mihai Eminescu a fost și va rămâne o personalitate copleșitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligență, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european, bogăția şi farmecul limbajului.  Eminescu este calea românilor spre eternitate.

Cu toate că a trăit numai 39 de ani, în acest răstimp a lăsat posterităţii o creaţie literară foarte amplă – poezii, proză, dramaturgie,  publicistică. Opera de vârf a poetului a fost poemul ”Luceafărul”, la care  marele poet a lucrat nouă ani şi jumătate, a făcut zeci de variante şi peste 3 mii de modificări.

Regretatul poet Grigore Vieru i-a dedicat Poetului – nepereche minunatele versuri:  ”La zidirea Soarelui, se ştie,

Cerul a muncit o veşnicie,

Noi, muncind întocmai, ne-am ales cu,

Ne-am ales cu domnul Eminescu,

Domnul cel de pasăre măiastră,

Domnul cel de nemurirea noastră –

Eminescu.”

Eminescu va rămâne în conștiința poporului nostru un geniu,  o întruchipare a veșniciei pentru generația actuală,  iar numele său va  rămâne  înscris cu litere de aur în istoria literaturii române — acestea au fost mesajele  participanților la acțiunile de comemorare a marelui poet,  organizate de instituțiile de învățământ din o. Anenii Noi.