Vizita de lucru a domnului Vladimir BOLEA, Viceprim-ministru, Ministru al agriculturii și industriei alimentare în raionul Anenii Noi

21 марта 2024

Astăzi, 21 martie 2024 ministrul agriculturii, dl Vladimir Bolea a întreprins o vizită de lucru în Anenii Noi.  Oficialul s-a întâlnit la orele 9.00 cu producătorii agricoli, agenții economici din raion și reprezentantii APL.

Ministrul a informat audiența cu măsurile întreprinse de MAIA intru sustinerea sectorului, modernizarea și armonizarea legislației la cerintele UE.  S-a referit, oficialul si la necesitatea implementării științei agrare, in special, la producerea semințelor autohtone, rezistente la secetă și înalt productive.  ”Din punct de vedere economic, nu mai putem vorbi despre exportul de cereale din Republica Moldova, ca ceva profitabil.Cerealele pe care le producem ar putea fi utilizate ca furaj, susținând astfel dezvoltarea zootehniei. În cadrul proiectului AGGRI, alocăm 1 milion $ cu componenta de grant pentru fermele specializate în creșterea vacilor de lapte, pentru că suntem conștienți de importanța și potențialul sectorului zootehnic în economia agricolă”, a comunicat Vladimir Bolea.

In context, agenții economici au venit cu unele propuneri, privind dezvoltarea  sectorului agrar .

Ministrul a apreciat atitudinea și propunerile agricultorilor și a răspuns la întrebările acestora.

   

 

În continuare, conform agendei de lucru, ministrul  a vizitat  brutăria Milina. În discuțiile avute cu vicepremierul Vladimir Bolea, administratorul Valeriu Dulgher a menționat că are ca scop să avanseze în procesul de mecanizare a ciclului de producție.

                                                               

A vizitat ministrul și  SRL  ”Civiprod”, care se ocupă de prelucrarea, uscarea prunelor.  Antreprenorul Vitalie Ciochina a reușit să construiască o uscătorie de prune, la Anenii Noi. Astăzi, afacerea sa produce în jur de 80 de tone de prune uscate anual și continuă să se extindă.

Următoarea deplasare a avut loc în  s. Gura Bîcului, r-nul Anenii Noi. Dl ministru a vizitat  SRL “Ceteronis-ST”, care deține o  livadă superiintesivă, administrator fiind Oleg Patrașcu.  Întreprinderea  a atras atenția prin inovațiile implementate.                                                    Aici a fost construit un depozit modern de păstrare a fructelor în 2021, dotat cu linii de sortare și un hydrocooler de ultimă generație, fapt ce îi permite păstrarea proaspătă a cireșelor timp de peste 50 de zile. Afacerea oferă servicii de depozitare și altor producători de fructe și struguri.

 

                 Ultima destinație a fost Castelul Mimi. Recunoscută ca fiind printre cele mai frumoase 15 vinării din lume și una dintre principalele atracții turistice din țară, la Castel Mimi se construiește un hotel nou, lucrările fiind în plină desfășurare. Potrivit directorului general Adrian Trofim, noul hotel reprezintă un concept inovator pentru Republica Moldova.