Buletin agricol

10 августа 2022

   Acum câteva zile a fost finalizat procesul de omologare și înregistrare în Catalogul Soiurilor de Plante din România a soiului de nuc RUBIN, selecționat și dezvoltat de către Pepiniera Voinești, în colaborare cu Patru Agro România. Omologarea soiului este în curs și în Republica Moldova, unde dezvoltatorii estimează că înscrierea în Catalog se va produce la începutul anului 2023.

Rubin este o varietate de nuc identificată de către Pepiniera Voinești în colaborare cu un partener din România (Patru Agro) în flora spontană românească în anul 2017. Varietatea a fost introdusă într-un lot experimental din cadrul Pepinierei Voinești pentru studiu în aprilie 2018.

Rubin este specific prin culoarea sa roșu-purpurie foarte puternică și prin menținerea foarte bună a acestei culori în timp. Nucile soiului Rubin cântăresc 12 – 14 grame, au o formă sferică cu baza ușor ascuțită și vârful ușor lărgit, sau invers ovoidală. Coaja este destul de dură, dar se sparge bine și miezul se poate extrage ușor pe jumătăți. Miezul are o textură ușoară, moale, crocantă și un gust agreabil dulce și reprezintă cca 50-52% din greutatea nucii.