Buletin agricol

3 октября 2022

Începând din 2023 — subvenții per litru de lapte 

 

Începând cu 1 ianuarie 2023, vor fi  acordate subvenții per litru de lapte, despre aceasta a comunicat Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii în cadrul ședinței Consiliului consultativ cu reprezentanții sectorului de procesare a laptelui. Vladimir Bolea a declarat că subvențiile acordate pentru dezvoltarea sectorului de bovine a contribuit la creșterea numărului de animale de 2 ori, însă, nu și la majorarea cantității de lapte.

„Astfel, începând cu 1 ianuarie 2023, vor fi acordate subvenții per litru de lapte. Vom continua acordarea subvențiilor și per cap de animal. Procesatorii, de asemenea, trebuie să se implice însusținerea și dezvoltarea fermelor. Ne dorim ca acest domeniu să fie sustenabil, să implementăm inovații și să reducem din cheltuieli. Întreprinderile trebuie să aibă o dezvoltare durabilă, iar fermele, să fie legate de procesare și aceste entități să colaboreze. Avem nevoie de un program de optimizare”.

Vladimir Bolea a mai subliniat că, pentru consumul intern sunt necesare circa 520 de mii de tone de lapte materie primă. „Noi, nici pe departe nu putem asigura cantitatea dată”, a menționat ministrul.În prezent, în Republica Moldova activează 41 de întreprinderi de procesare a laptelui, dintre care doar 2 fabrici importă lapte. Aceste unități de procesare produc circa 90% din toate produsele din lapte, restul, 10%, aparținând producătorilor mici. Ministrul a mai informat că, în scurt timp, în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare va fi creată o nouă direcție responsabilă de procesarea producției.