Buletin informativ agricol

28 февраля 2024

SPRIJINUL  FAO PRODUCĂTORILOR  DE STRUGURI

 

Ramura viticulturii din Republica Moldova continuă să primească  sprijin esențial pentru dezvoltarea sa.

De data aceasta, producătorii strugurilor de masă  urmează să primească sprijin prin intermediul inițiativei „One Country One Priority Product” (OCOP),  condusă la nivel global de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Este vorba despre un proiect de asistență tehnică, evaluat la 350.000 de dolari pentru doi ani, care a fost formalizat, ieri, 27 februarie 2024, între viceprim-ministrul Vladimir Bolea și reprezentantul FAO în Republica Moldova, Raimund Jehle.

Asistența vine într-un moment crucial pentru producătorii de struguri de masă din Moldova, care navighează printr-o serie de provocări, inclusiv războiul din Ucraina, tensiuni geopolitice și incertitudini economice. Beneficiind de expertiza FAO, proiectul va efectua o analiză amănunțită a Lanțului Valoric (VC) pentru dezvoltarea unui plan strategic de investiții, care să fie integrat în cadrul de politici al Ministerului. Mai mult, proiectul va facilita crearea a cinci Școli de Câmp pentru Fermieri în întreaga țară, unde producătorii de struguri de masă vor avea oportunitatea să învețe și să adopte tehnici sustenabile de producție și inovații de marketing. De asemenea, va fi înființat un Centru de Date, care va colecta și aduna informații relevante pentru sectorul strugurilor de masă, ulterior urmând a fi gestionat de Oficiul Național al Viei și Vinului sub egida MAIA.