Vizită de lucru la agenții economici din raion

29 марта 2024

Astăzi, 29 martie 2024, șefa Secției agricultură și alimentație, dna Tamara Ermurachi , împreună cu televiziunea națională Moldova 1 au efectuat o vizită de lucru la agenții economici din raionului Anenii Noi. Astfel, am vizitat GȚ Onofrei Andrei — întreprinderea care se ocupă cu pomicultura și viticultura. Agricultorii au vorbit despre multiplele probleme, menționând totuși, că problema de bază este irigarea. O altă problemă, care frământă fermierii este lipsa frigiderelor. Construcția unui frigider este o prioritate, întrucăt nu toată producția poate fi realizată imediat, la recoltare, iar condiții pentru păstrare în gospodăriile personale nu sunt. Astfel, fermierii sunt nevoiți să realizeze producția în grabă, la un preț de nimic.
Domnul Onofrei a vorbit despre proiectul de amplasare a unui sistem de irigare pentru suprafețe mici, care urma să aibă ca sursă de irigare iazul de la Cobusca Veche. Din păcate ideea nu a găsit susținere la Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD.
O altă problema, la fel de stringentă este problema brațelor de muncă în perioada vară — toamnă, mai bine zis lipsa lor. Migrarea populației băștinașe după hotarele republicii a dus la criza forței de muncă.
A doua vizită a fost la GȚ Serghei Gonciaruc, care se ocupă cu creșterea legumelor pe teren protejat în localitatea Speia. Gospodăria își desfășoară activitatea deja de 12 ani. Fermierul a relatat că din lipsa pieței de desfacere și a capacității joase de cumpărare, anual sunt vu venituri foarte mici, iar uneori cu pierderi . Doar dragostea pentru ceea ce fac le dă puteri să nu renunțe și să continuie munca în sectorul agrar. Printre problemele de bază, dl Serghei Goncearuc a numit și prețul foarte mare pentru metrul cub de apă. Dacă cei din Asociațiile utilizatorilor de apă plătesc câte 4,50 lei per m3, atunci ei sunt nevoiți să achite câte 12,50 lei pentru un m3 de apă folosită. Prin urmare, crearea unei Asociații a utilizatorilor de apă pentru irigație este prioritatea numărul 1 pentru fermierii din Speia. Atunci speră că vor putea solicita subvenții de la stat.