Bibliotecile, faruri de reziliență în comunitate.
16 декабря 2024
Cum transformăm spațiile tradiționale în centre de putere?
Într-o lume marcată de schimbări rapide și provocări globale, bibliotecile își redescoperă rolul esențial în comunitate. Dincolo de a fi simple depozite de cărți, ele se transformă în hub-uri de reziliență, oferind resurse, programe și suport pentru a ajuta indivizii și comunitățile să facă față schimbărilor și să își dezvolte capacitatea de a se adapta.
Ce sunt hub-urile de reziliență?
Hub-urile de reziliență sunt spații create în cadrul bibliotecilor, concepute pentru a oferi un mediu sigur și incluziv unde oamenii pot accesa informații, dezvolta competențe și conecta cu comunitatea.
Aceste spații promovează învățarea pe tot parcursul vieții, oferind programe variate, de la ateliere de dezvoltare personală la cursuri de alfabetizare digitală.
Pentru că bibliotecile au avut întotdeauna rolul de a oferi surse informaționale de încredere, ele nu mai sunt percepute ca simple depozite pasive de informații, ci ca centre sociale și culturale în care diverși membri ai comunității se adună pentru a participa la diferite activități și a-și exprima ideile.
Proiectul STRIVE este un proiect pilot condus de organizațiile ACTED, Bibliothèques Sans Frontières (BSF) și REACH, finanțat de l’Agence Française de Développement (AFD), are ca scop Consolidarea pregătirii și rezilienței populațiilor afectate de dezastre naturale și provocate de om în Moldova, prin sprijin practic localizat pentru autoritățile locale, societatea civilă (inclusiv biblioteci) și comunitățile din raionul Anenii Noi, sprijinindu-le să se conecteze și să se alinieze la strategiile naționale și internaționale și la cele mai bune practici.
Acest lucru va permite oamenilor din regiunea Anenii Noi să se pregătească și să răspundă mai eficient la dezastre și să împărtășească experiența lor cu alte regiuni, contribuind astfel la consolidarea pregătirii și rezilienței în întreaga Moldovă.
STRIVE inovează prin crearea a 10 Hub-uri de Reziliență în bibliotecile publice din Raionul Anenii Noi și una din beneficiarele proiectului este și Biblioteca Raională Anenii Noi.
Hub-urile de reziliență create la biblioteci reprezintă o inițiativă inovatoare și extrem de importantă în contextul actual, caracterizat de schimbări rapide și provocări globale. Aceste spații transformă bibliotecile tradiționale în centre comunitare active, oferind resurse, programe și suport pentru a ajuta indivizii și comunitățile să facă față schimbărilor și să își dezvolte capacitatea de a se adapta.
Grație finanțatorilor : Agence Française de Développement (AFD), implementat de consorțiul STRIVE: Acted, Bibliothèques Sans Frontières și Reach, în parteneriat cu Asoiația Bibliotecarilor din Republica Moldova.
Bibliotecile, odată considerate locuri liniștite pentru studiu, își redescoperă rolul de centre dinamice ale comunității. Prin transformarea în hub-uri de reziliență, ele contribuie la dezvoltarea unei societăți mai puternice, mai incluzive și mai reziliente.
Prezentare Impactul STRIVE de Doina Nicoara
Tweet