Ghidul turistic al raionului

Pentru vizualizarea ghidului turistic  — click pe poză

 

REPERE TURISTICE, raionul ANENII NOI

  1. Capul de Pod Șerpeni

Complexul memorial „Capul de pod Șerpeni” a fost ridicat malul drept al Nistrului, la aproximativ 40 km est de Chișinău, în amintirea soldaților sovietici căzuți în timpul operațiunii Iași-Chișinău din anul 1944, în cursul căreia trupele sovietice au forțat Nistrul.

Edificarea Complexului a început în anul 1995. La realizarea acestui edificiu de pe malul Nistrului, zeci de oameni din Rusia și Ucraina au acordat o susținere substanțială.

 

2. Castelul MIMI, Bulboaca

Fabrica de vin a familiei Mimi (mai nou, odată cu reconstrucția, este denumit și Castelul Mimi este un monument de arhitectură de importanță locală din satul Bulboaca, construit spre sfârșitul secolului al XIX-lea.

Cele două clădiri ale ansamblului sunt amplasate în forma literei „L”. Prima a fost construită în perioada 1893-1901 de către renumitul vinificator și politician Constantin Mimi În anii 1940 moștenitorii lui Constantin Mimi au plecat din Basarabia, o parte a familiei – în România, alta – în Statele Unite. A doua clădire a fost construită în perioada 1940-1950, după procesul de naționalizare, în stilul château-urilor franceze, un stil arhitectural clasic.

În anul 2011 proprietarii actuali ai chateau-ului, familia Trofim, au început renovarea ansamblului arhitectural, care urma să devină un punct de atracție pentru turiști. Lucrările de renovare, la care a contribuit designerul italian Arnaldo Tranti, s-au încheiat în toamna anului 2016.

Noul „Complex turistic Castelul Mimi” cuprinde un muzeu, o galerie de artă pentru tinerii artiști, o sală de conferințe, un hotel, SPA, un restaurant, câteva ateliere de creație, atât de arte populare, cât și pentru gătit, precum și săli pentru evenimente. În castel au fost amenajate patru săli mari pentru 100-120 de persoane, două săli de degustări și 6 hale în beci.

 

3. Dionysos-Mereni Winery, Merenii Noi

Compania „Dionysos Mereni”, situată la 25 km de Chișinău, în satul Merenii Noi,  dispune de 150 de hectare de podgorii proprii de soiuri europene și moldovenești. Fabrica de vinuri a fost construită în anul 1959. Vizitatorilor companiei le este propus să asculte istoria întreprinderii, să viziteze secțiile de producere, să facă cunoștință cu procesele tehnologice de producere a vinului și să se bucure de aroma vinurilor, fiind un punct de atracție turistică.

Sub conducerea iluştrilor vinificatori, produsele „Dionysos-Mereni” sunt constant premiate cu medalii şi diplome în cadrul multiplelor concursuri locale şi internaţionale şi expoziţii specializate

Compania „Dionysos Mereni” este una dintre puţinele companii care exportă vinuri în Franţa. Cei care vor vizita fabrica vor avea ocazia să vadă exponate rare de fabricare a vinului care datează din sec. al XIX-lea.

 

4. Conacul Drăgălina, Gura Bâcului

Conacul familiei Janovski, numit și Drăgălina, este un monument de arhitectură de importanță națională din satul Gura Bîcului, construit în secolul al XIX-lea. Conform unor date din 1817, pămîntul din preajma actualului sat Gura Bîcului era moșia generalului-maior al armatei ruse, Catargiu, care a primit această ocină în dar din partea împăratului rus în urma războiului ruso-turc din 18061812. Mai tîrziu, în 1859, această moșie devine proprietatea generalului-colonel de origine poloneză Janovski, urmaș al lui Catargiu.

Ulterior, boierul și militarul Janovski a construit conacul, iar soția sa, Anastasia Janovski, a fost ctitorița bisericii din Gura Bîcului, lucru demonstrat și de mormîntul ei din ograda bisericii. Beciul domnesc a fost construit după proiectul arhitectului Alexandru Bernardazzi.

Complexul a inclus un conac, cu un parc, moara, grajduri mari, un subsol imens, cu un sistem unic de ventilație, fabrica de țiglă și cărămidă și diverse alte dependințe. În diferite perioade, moșia a avut ca oaspeți pe regele Carol al Xll-lea și Alexandru Pușkin. Tot aici, au fost filmate cîteva scene ale filmului „Lăutarii“, de Emil Loteanu.

 

 

5. Muzeul de Istorie și Etnografie, Hîrbovăț

Muzeul a fost fondat în baza hotărârei Comitetului Executiv al Sovietului sătesc Hîrbovăț nr.13 din 25 decembrie 1981. Organizator și prim director al muzeului a fost profesorul de geografie de la școala medie din sat, dl Anatolie Friptu.

Cu aportul elevilor a reușit să acumuleze pe parcursul anilor 1978-1980 un număr considerabil de obiecte vizând istoria satului. Muzeul a fost amplasat în clădirea fostei primării, construită în anul 1936, reparată și adaptată necesităților instituției. .Expoziția permanentă a muzeului a fost inaugurată la 9 mai 1985,fiind etalată în 5 săli.

 

 

6. Muzeul de Istorie și Etnografie, Mereni

Muzeul de Istorie si Etnografie este un monument istoric din satul Mereni, fiind inclus în registrul monumentelor istorice ocrotite de stat. Clădirea sa, construită special pentru Banca Populară „Rejep” în 1910-1911, cu arhitectură unică (a fost ridicat dintr-o compoziție de lut, păr de cal si ouă de pasăre), cu podea din teracotă adusă din Germania. Apoi, din 1989 în această clădire se află muzeul de Istorie şi Etnografie. Muzeul, inițial a fost inaugurat la 22 Aprilie 1980 în incinta bisericii, de către profesorul de geografie Emilian Baciu.

 

 

7.  Lanurile de levănțică, Cobusca Nouă

Lanul de levănţică de la Cobusca Nouă este o bună atracţie pentru turişti. Sute de oameni vin să admire priveliştea şi să facă fotografii. La plecare toţi primesc câte un bucheţel de flori aromate. Acest lan de levănțică se întinde pe o distanță de un km și nu poate fi cuprins cu ochii. Dorința de a face poze rupte din basm, cât și mireasma de aici îi face pe oameni să vină din toate colțurile țării, dar și de peste hotare.

Uleiul care se produce la uzina din Cobusca Nouă este exportat în Germania, Franța și în alte țări ale Uniunii Europene.

 

 

8. Capela Memoriei, Varnița

În centrul satului Varnița se află „Capela Memorială”. Monumentul a fost înălțat în memoria persoanelor care au decedat în conflictul armat de pe Nistru din anul  1992.

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Ruinele casei lui Carol al XII-lea, Varnița

Satul Varnița a fost pentru prima dată atestat în anul 1560, fiind inclus în componența raialei Bender, care se afla în acea perioadă sub stăpânirea turcilor.

În prezent, în Varnița sunt foarte multe locuri turistice, unele fiind atestate istoric în documente și tratate. Turiștii care vin în localitate pot vizita ruinele casei lui Carol al XII-lea. Acest loc oferă o atmosferă care te transferă în trecut. În special, atragător este tunelul ce ducea din acea casă pe malul celălalt al Nistrului.

 

 

10. Mănăstirea Troița Nouă

Troiţa Nouă este un sat din cadrul comunei Ciobanovca. Are o suprafaţă de circa 1.71 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 9.27 km și o populație de ceva mai mult de 400 locuitori. Satul Troiţa Nouă a fost menționat documentar în anul 1767. Aici se afla un complex monastic Arhiepiscopal „Sfanta Treime” .

 

 

 

 

11. Râul Nistru

 

Cel mai mare râu din Moldova este Nistrul. Pe timpuri grecii antici şi romanii cunoşteau acest râu sub numele de  Tiras. În Evul Mediu de-a lungul lui trecea calea comercială de la Lvov spre Crimeea şi Turcia. Cetăţile măreţe, ridicate pe malul drept al rîului, s-au păstrat pînă astăzi la Hotin (Ucraina), Soroca, Bender, Belgorod-Dnestrovsk (Ucraina). Nistrul îşi ia începutul din Carpaţi la înălţimea de 759 m deasupra nivelului mării din izvoarele de pe panta de nord-vest a dealului Rozluci; 700 km — rîul curge prin Ucraina, iar aproximativ 660 km — prin Moldova. Una din trăsăturile comune ale satelor Delacău, Gura Bîcului, Puhăceni, Speia, Șerpeni și Telița din raionul Anenii Noi este faptul că râul Nistru le traversează teritoriul. Microregiunea se evidenţiază prin multitudinea locurilor istorice, precum: conacul “Drăgălina”, monumentul boierului “Leonard”, “tabăra regelui suedez Carol al XII-lea”, bisericile vechi cu istorii deosebite.

Nistrul e navigabil pe teritoriul Moldovei, iar călătoria pe rîu e interesantă. Putem vedea straturile geologice, cetăţile vechi, livezile…

 

 

 

 

12. Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, orașul Anenii Noi

 

13. Aleea Memoriei, orașul Anenii Noi

 

Aleea Memoriei din orașul Anenii Noi a fost inaugurată în luna august  anul 2009, cu ocazia aniversării a 65 ani de la eliberarea Moldovei de sub jugul fascist.  Tot aici sunt încrustate în granit numele eroilor baștinași, care au ramas pe câmpurile de luptă ale Marelui Razboi pentru Apărarea Patriei din 1941-1945.

 

 

 

 

 

 

 

14. Lanul cu maci din preajma satului Troița Nouă

 

Lanul de maci îl găsești la ieșire din localitatea Troița Nouă. Acolo se poate vedea un indicator mare, în care sunt arătate trei direcții: Bender, Căușeni și Căinari. Trebuie de  virat la stânga, spre direcția Bender. Și drumul duce la câmpul imens de maci roșii, loc ideal pentru sesiuni foto.

 

 

 

 

15. Pădurea Hîrbovăț

Rezervația peisagistică „Pădurea Hîrbovăț este o arie protejată, situată între satele Hîrbovăț și Bulboaca din raionul Anenii Noi,. Are o suprafață de 2.218 ha. Obiectul este administrat de Gospodăria Silvică de Stat Bender. Rezervația cuprinde o pădure de stejar pufos, gorun și scumpie caracteristică pentru Moldova, cu vârsta (în anii 2000) de 50-130 ani. Se întâlnesc multe specii ale zonei balcano-mediteranene. Este un loc natural de creștere a părului de Dobrogea. Rezervația peisagistică „Pădurea Hîrbovăț” aparține mai multor unități geomorfologice. Structura geologică a acestor unități impune crearea tipurilor și formelor de relief, precum și proceselor geomorfologice actuale. De asemenea, datorită influenței factorului climatic se structurează și tipul de peisaj al regiunii.

 

 

16. Situl din satul Cafa

 

Amplasamentul de faună de lângă satul Calfa este un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic în raionul Anenii Noi. Este amplasat la nord-vest de satul Calfa, la est de podul peste calea ferată, pe malul drept al râului Bîc. Are o suprafață de 35 ha, sau 11,79 ha conform unor aprecieri mai recente. Punctul fosilifer de la Calfa a fost descoperit la începutul sec. al XX-lea de geologul rus Vladimir Laskarev. În a doua jumătate a secolului XX amplasamentul a fost studiat mai amănunțit, inclusiv de paleontologul Alexandru Lungu.

În sit au fost găsite resturi scheletice de mamifere, păsări, reptile, pești, moluște și unele plante, acumulate la baza unei stânci sarmațiene 10-12 milioane de ani în urmă. Colecția este una din cele mai bogate, variate și vechi din sarmațianul mediu din Europa.

Majoritatea animalelor descoperite erau mamifere (Hemisorex suhoviProochotona calfenseNeocricetodon (Kowalskia) moldavicaMahairodus lascareviHippotherium sarmaticumLagomeryx fleroviSchizochoerus vallezensis), mai puține reptile (Sarmatemys lunguiVipera sarmatica) și altele Obiectivul a fost luat sub protecția statului prin Hotărîrea Sovietului de Miniștri al RSSM din 13 martie 1962 Situl paleontologic este de interes deosebit pentru studiul evoluției faunei de vertebrate terestre a miocenului superior din Republica Moldova și întregul continent.

 

17. Satul Mereni

Satul Mereni propune următoarele destinații turistice:

  • Muzeul de Istorie și Etnografie din localitate, fondat în anul 1980, actualmente instituția muzeală deține peste 10 000 de exponate, fiind localizat într-un loc istoric în clădirea fostei bănci țărănești;
  • O fermă de cai de rasă belgiană, fondată în 2010, proprietarul are 15 cai aici în Republica Moldova și 10 în Țările de Jos. Caii de la Mereni sunt de tracțiune și olimpici internaționali;
  • Moara eoliană din Dealul sau Mahalaua Țiganilor, construită din lemn, cu înălțimea de peste 8 metri. Pietrele morii sunt autentice;
  • Crucea metalică de pe Holm, ce are o înălțime de 38 m, cea mai înaltă din Republica Moldova;
  • Parcul din centrul satului și complexul muzeal consacrat victimelor deportărilor și represiunilor politice.