Calendarul fermierului în Februarie

12 февраля 2021

       Luna februarie, numită în tradiția populară și Făurar, chiar dacă este o lună de trecere între iarnă și primăvară, pentru fermieri nici această lună nu este una de odihnă, astfel că ei fac comenzi la inputuri, își pregătesc utilajele pentru lucrările de primăvară, sau în sectorul zootehnic, unde avem activitate continuă.Trebuie continuate toate lucrarile ramase din luna Ianuarie, de mare importanta este controlul si ingrijirea semanaturilor de toamna.

                                 Lucrări agricole în pomicultură

-Dacă timpul permite, se pot executa tăieri de fructificare la speciile de sămânțoase (măr, păr, gutui);

-Se înlătură prin tăiere lăstarii crescuți de la rădăcină (drajonii);

-Când terenul este încă înghețat se transportă gunoiul de grajd în livadă.

                                  Lucrări in viticultura

-Se face controlul viabilităților-ochilor-în viile roditoare

-La finele lunii februarie se incepe taiatul vite de vie (temperature nu trebuie să fie mai mică de 5 grade Celsius)

-Se procura substante chimice pentru combaterea bolilor si daunatorilor.                                                                   

 Legumicultură

-În această perioadă se pregătesc răsadniţe pentru semănat tomatele timpurii,  urmărind evoluţia temperaturii în răsadniţă;

-Se produc răsadurile şi se pregăteşte materialul de plantare pentru culturile timpurii (ridichi, spanac, salată, varză timpurie şi altele);

-Legumicultorii care au seră pot să înceapă plantatul tomatelor și ardeiului, pentru cultura forțată;

-Tot în această lună, se pregătesc tuberculii de cartofi timpurii pentru pre-încolţire: are loc operaţia de dezinfectare, asigurarea condiţiilor pentru forţare, aerisire şi umiditate). Normele cantitative pentru forţare sunt de 250 kg/mp, ceea ce necesită 12-15 mp pentru un hectar de cultură.       

     Mecanizare

-Aprovizionarea cu piese de schimb, continuarea reparaţiilor la maşinile şi utilajele agricole.

                           Creșterea animalelor

Pregătirea compartimentelor pentru fătări la ovine, care să asigure condiţii de igienă, temperatură, umiditate şi lumină;

-Tot la ovine încep și tratamentele, care se fac de obicei în această perioadă;

-Se asigură necesarul de furaje, apă şi se completează sau se suplimentează în funcţie de situaţie;

-În zilele cu temperatură mai ridicată, fără îngheţ extrem, se asigură un program de mişcare pentru animale.

 

Secția agricultură, alimentație

și implimentarea tehnologiilor avansate

Anenii Noi

tel:026522767