Legumicultura — o practică de bază a fiinţei umane
1 марта 2021
Cunoscută şi practicată din cele mai vechi timpuri, legumicultura ramâne o practică de bază a fiinţei umane. Legumicultura se practică tot timpul anului, pe lângă cultura de câmp, folosindu-se spatii incălzite (sere) si neâncălzite (solarii).
În raion legumele sunt cultivate preponderent în teren deschis, dar și teren protejat (sere). Specialiștii din cadrul secției agricultură,alimentație și implimentarea tehnologiilor avansate pe data de 26.02.2021 au fost in vizită la legumicultorii din s.Speia care practică de mult timp creșterea legumelor în seră: SRL “Wadlef” administrator Muntean Iachob întreprinderea este orientată pe cultivarea monoculturii castravete (hibridul lunara ) și GȚ “Gonciaruc Serghei” orientate spre cultivarea mai multor culturi legumicule: varză –hibridul etma; ardei dulce-sortul vatra; roșii-sortul: cristal, tailer, ping; castravete-hibridul contora .
Din discuțiile care le-am avut s-a accentuat că sectorul de producere a legumelor se confruntă cu un şir de probleme pe care producătorii speră să fie soluţionate împreună cu conducerea țării. Una dintre cele mai mari probleme este dezechilibru pe piaţă: oferte mari – preţuri mici şi invers, deoarece este favorizat importul de legume. Piața nu este asigurată cu legume de producţie autohtonă în extra sezon, problema dată rămîne nesoluționată din an în an. Legumicultorii spun că materialul semincer şi produsele de uz fito-sanitar comercializate în Moldova se vând la preţuri exagerate.
Tweet