„Cetățean de onoare al raionului Anenii Noi» dl Alexandru SNEGUR

„Cetățean de onoare al raionului Anenii Noi»
post-mortem dlui Alexandru SNEGUR

Dl Alexandru Snegur s-a născut la 25 decembrie 1953 în s.Baiuș, rl Leova.

După absolvirea ciclului gimnazial (8 clase) în anul 1967 din s.Băiuș rl Leova, a studiat la Școala de viticultură și vinificație din s. Stăuceni (1967-1973). Ulterior și-a început activitatea de agronom — pepenierist în sovhozul-fabrică „Miciurin» a Asociației Republicane de Producere „Moldvinprom» din rl Leova.

în a.1976 devine student al Institutului agricol „M.V.Frunze» din or. Chișinău, facultatea de „Pomilegumicultură și Viticultură». După anul II și-a continuat studiile în Republica Populară Bulgaria. Iar în anul 1981, după absolvirea Institutului Superior Agricol „Vasile Colarov» din or. Plovdiv, Bulgaria, dl Snegur revine în patrie și activează în calitate de agronom-șef în sovhozul-fabrică „Ivanovca» a ARP „Moldvinprom», agronom-șef în sovhozul „Onești» a ARP „Minplodoovoșciprom» din rl Cotovschi.

Din anul 1985 dl Alexandru Snegur își urmează activitatea în rl Anenii Noi în funcția de director general al Asociației de producere și prelucrare a legumelor, director al 1 sovhozului „Teplicinîi», director al Firmei Agricole „Serele Moldovei».

Primind încrederea cetățenilor satului Speia, a fost ales trei legislaturi primar al acestei localități (an. 1995-2003 și 2007-2011) și 2 legislaturi — consilier raional.

în a.2009 a fost menționat cu Insigna Ministerului Administrației Publice Locale «Pentru Merit»-pentru cea mai modernă, mai salubră și mai amenajată localitate.

în această perioadă de activitate a depus multă muncă și dăruire pentru păstrarea și întărirea Unității Bisericii Ortodoxe din Moldova, reconstruind biserica din sat, redeschisă în a.1990 și sfințită de Prea Fericitul Alexei II, Patriarh al Moscovei și întregii Rusii și în a.1992, printr-o hotărîre a Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe din Rusia, Biserica Sf.Dumitru din s.Speia a fost ridicată în rang de Biserică Patriarhală — Stavropighială. A adus un aport considerabil la renașterea și dezvoltarea tradițiilor de secole a poporului nostru.

în anii 1990-1994 a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

Dl Alexandru Snegur se număra printre deputății care au semnat Declarația de Independență în 1991, dar care au refuzat să-și confirme semnătura în 2011, cînd au fost restabilite semnăturile pe o copie a Declarației de Independență, în condițiile în care originalul documentului a dispărut la 07 aprilie 2009.

Datorită cunoștințelor vaste în agricultură, capacităților organizatorice și abilităților de comunicare, dl Alexandru Snegur în a.2011-2015 a fost șef al Secției de conserve a întreprinderii SRL «EcoTexLider». în perioada de activitate a contribuit la introducerea noilor soiuri și hibrizi de roșii și castraveți, a implementat noile tehnologii și metode moderne din Olanda, care a adus la mărirea considerabilă a producerii legumelor în cea mai mare gospodărie de producere a legumelor din raion în sol deschis pe timp de iarnă primăvară și aprovizionarea populației Republicii Moldova cu legume proaspete în sezonul rece.

în perioada a două legislaturi, dl Snegur, primind votul de încredere a populației raionului Anenii Noi a desfășurat o activitate prodigioasă, a dat dovadă de perseverență, profesionalism și a generat idei relaționale, demonstrate în cadrul Consiliului raional Anenii Noi. Dl Alexandru Snegur a decedat în anul 2015.

Dl A lexandru SNEGUR a fost căsătorit și a educat doi copii.