Legumicultura — o practică de bază a fiinţei umane

1 марта 2021

 

Cunoscută şi practicată din cele mai vechi timpuri, legumicultura ramâne o practică de bază a fiinţei umane.  Legumicultura se practică tot timpul anului, pe lângă cultura de câmp, folosindu-se spatii incălzite (sere) si neâncălzite (solarii).

În raion  legumele sunt cultivate preponderent în teren deschis, dar și teren protejat (sere). Specialiștii  din cadrul secției agricultură,alimentație și implimentarea tehnologiilor avansate  pe data de 26.02.2021 au fost in vizită la  legumicultorii din s.Speia  care  practică de mult timp creșterea legumelor în seră: SRL “Wadlef” administrator Muntean Iachob întreprinderea  este orientată pe cultivarea monoculturii castravete (hibridul  lunara ) și GȚ “Gonciaruc Serghei” orientate spre cultivarea mai multor culturi legumicule: varză –hibridul etma; ardei dulce-sortul vatra; roșii-sortul: cristal, tailer, ping; castravete-hibridul contora .

Din discuțiile care le-am avut s-a accentuat că  sectorul de producere a legumelor se confruntă cu un şir de probleme pe care producătorii speră să fie  soluţionate  împreună cu conducerea țării. Una dintre cele mai mari probleme este  dezechilibru pe piaţă: oferte mari – preţuri mici şi invers, deoarece este favorizat importul de legume. Piața nu este asigurată  cu legume de producţie autohtonă în extra sezon, problema dată  rămîne nesoluționată din an în an. Legumicultorii spun că materialul semincer şi produsele de uz fito-sanitar comercializate în Moldova  se vând la preţuri exagerate.