Numărul cazurilor de intoxicare a albinelor va fi redus, grație aplicației BeeProtect

8 июня 2023

Numărul cazurilor de intoxicare a albinelor va fi redus, grație aplicației BeeProtect. În acest sens, Executivul a aprobat Conceptul Sistemului informațional BeeProtect și Regulamentul privind modul de funcționare și utilizare a resursei digitale. Documentele stabilesc principalele aspecte organizaționale, metodologice și tehnologice pentru implementarea cu succes a soluției informatice.

Secretarul de stat Vasile Șarban a menționat, la ședința Guvernului, că aplicația a fost creată pentru a îmbunătăți comunicarea dintre producătorii agricoli și apicultori. Aceștia urmează să se informeze reciproc despre tratarea terenurilor agricole și amplasarea stupinelor.

„Prin intermediul platformei BeeProtect, apicultorii vor înregistra locația stupinelor, utilizând tehnologia GPS, iar producătorii agricoli și silvicultorii înregistrați se vor conecta și vor introduce informații atât despre terenurile agricole gestionate, cât și despre cele ale fondului forestier. Totodată, vor indica orarul stropirilor preconizate și detalii despre produsele de uz fitosanitar folosite conform prevederilor legale. Apicultorii înregistrați, care se încadrează în în raza de 7 km, vor primi notificări pe dispozitivele lor mobile”, a menționat Vasile Șarban.

Elaborarea acestei platforme a fost posibilă cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), în cadrul proiectului Agricultura Performantă în Moldova.

Conform datelor oficiale, în prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate cca 7800 de stupine cu un număr total de 261000 de familii de albine. Anual, din cauza comunicării defectuoase dintre producătorii agricoli și apicultori, survin multiple cazuri de intoxicație în masă a albinelor. Aceste situații provoacă daune enorme sectorului apicol, pierderile fiind estimate între 60% și 100 % din efectivul de familii în cadrul unei stupine.